80 процента от българите имат проблеми със съня

Преобладаващата част от българите страдат от проблеми със съня. Всъщност точният процент на хората, които нощем будуват е 80. Според експертите не е случаен и фактът, че същият е и процентът на хората, подложени на огромен стрес ежедневно. 

Резултатите показват, че по-често затруднения със съня имат представителките на така наречения слаб пол. Подобен проблем обикновено се среща сред младите хора. Освен това по-засегнати са тези, които живеят в големите градове.

„Урбанизацията пречи на съня и е обезпокоително, че все по-често младите хора имат такъв проблем”, коментира проф. Георги Момеков пред bTV.

Липсата на сън обаче не само пречи на това да можем концентрирано да изпълняваме задачите си, но също така се отразява на важни физиологични процеси. Основната задача на спането е да се презаредим, а когато това не се случва пълноценно, няма как да не усетим промяна и в себе си.

„По време на сън човек изтрива от хардуера ненужните файлове”, обяви още проф. Момеков.

Затова специалистите препоръчват да не лягаме много късно. Също така не е добре да приемаме много стимулиращи напитки, особено вечер. Избягвайте още взимането на магнезий и витамин B6, както и екстракти от хмел и маточина.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *