Вълшебното правило за сбъдване на мечтите ни

Ако искате да осъществите мечтите и целите си, следвайте правилото на 72-та часа, пише edna.bg. Трябва да започнете да въплъщавате идеите си не по-късно от 72 часа (или 3 дни), след като са ви хрумнали. Това е оптималният период, в който трябва да направите първата крачка към достигането на дългосрочната цел.

Германският бизнес консултант Бодо Шефер твърди, че ако отложим изпълнението на замислената задача или идея с повече от 72 часа, вероятността тя да остане неизпълнена скача до 85%.

Ако веднага пристъпим към осъществяването на замисъла си, ние даваме сигнал на мозъка, че целта е важна за нас. Като правим първите стъпки – дори да са толкова прости като изпращането на няколко имейла или търсенето на информация, ние се програмираме за успех. Отлагането, напротив, подкопава вярата ни в собствените сили и намалява шансовете да реализираме мечтите си в живота.

Според прочутия първи закон на британския историк Сирил Паркинсън „работата запълва времето, което сме й определили”. Тоест, задачата нараства по значение и сложност, колкото повече време отдаваме за реализирането й.

Така ако отделим една седмица за нещо, с което можем да се справим и за два часа, придаваме излишна важност на проекта и подсъзнателно се убеждаваме, че той е твърде труден. Този закон обяснява и магията на крайния срок – конкретните времеви рамки ни карат да работим по-ефективно.

„За изпълнението на всяка задача определете три стъпки, които ще ви приближат към осъществяването й. Съставете последователност от прости, конкретни действия, които трябва да свършите днес, утре (до 23:00 часа) и вдругиден (до 23:00 часа)”, съветва писателят и оратор Тимъти Ферис.

 „Когато определите кои ще бъдат трите стъпки, изпълнете три действия от графата „да се направи веднага”. Просто се заемете и ги свършете незабавно. Естествено, това трябва да бъдат прости действия, с които можете да се справите за пет минути максимум. „Утре” означава „Никога”. Каквато и да е задачата, направете първата стъпка веднага!”, съветва експертът.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *