Home-p1-970×90

Медена питка

Продукти:
180 мл топла вода
7 гр суха или 20 гр прясна мая
360 гр кисело мляко – леко затоплено или до стайна температура
30 гр разтопено масло /2 с.л./
3 с.л. течен мед
1 с.л. сол
750 гр брашно
1 яйце, разбито с 1 с.л. прясно мляко
сусам за поръсване/по желание/

Начин на приготвяне:
Разтворете една лъжица мед и маята в топлата вода, покрийте с кърпа и оставете 10 минути да втаса.
В голяма купа смесете млякото, маслото, останалия мед и маята.
Добавете 2 ч.ч. брашно и солта.
Постепенно добавете останалото брашно и бъркайте с дървена лъжица, докато не се оформи тесто.
Върху набрашнена повърхност изсипете тестото и месете до образуване на гладко и еластично тесто /около 5 минути/.
Намажете с растителна мазнина купа и поставете в нея тестото, намажете и него, покрийте с фолио или кърпа.
Оставете на стайна температура да втаса около 60-75 минути или до удвояване на обема.
Втасалото тесто изсипете върху набрашнена повърхност и оформете по желание – като две кръгли погачи, сплетена на плитка или като хляб.
Поставете оформения хляб върху намазнена или покрита с хартия за печене тава.
Покрийте с кърпа и оставете да втаса отново 30-45 минути или до удвояване на обема.
Загрейте фурната до 190 градуса/поне 20 минути, преди печене/.
Намажете с разбитото яйце, по желание поръсете със сусам.
Печем до златисто. Охлаждаме върху решетка.

Коментар с Facebook

Свързани новини

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *