Home-p1-728×90
Home-p1-728×90

Певицата Христина Маркова откри чеиза на прабаба си в манастира „Св. Арх. Михаил“ в Македония, откупи го и го върна в Благоевград

Моминския чеиз на прабаба си Гроздена открила и откупила от манастира „Св. Арх. Михаил” край родното й село Панчарево в Македония благоевградската певица Христина Маркова. Историята за момата, която преди стотина години искала да се обрече на Бог, защото първата й любов, даскалът в селото, се разболял и без време починал, певицата слушала много пъти от баба си, дъщерята на Гроздена – Катерина. Тя израснала без майка, защото при раждането й Гроздена починала, но историята за проваленото монашество се знае от цялата фамилия.

Отчаяна в скръбта си по първата любов, Гроздена взела чеиза си и тайно от родителите отишла да се замонаши в манастира. Игуменката я приела и веднага изпратила депеша до баща й, попа в Панчарево, че рожбата му е жива и здрава, да не се тревожи. Бащата още на другия ден дошъл с магаренцето да си прибере щерката, момата си взел, но чеиза оставили дарение на манастира. Скоро след това край дома им минали кавалеристи от войната, прибирали се у дома. Единият бил осакатял и другарят му приел поканата на попа да починат за ден в хана му. Харесал Гроздена и я поискал за жена. Разбрало се, че е от Кукуш, но близките му, бежанци, се устроили в Горна Джумая. Изненадващо Гроздена приела, сетила се, че в Джумаята е омъжена сестра й и тя няма да е сама там. Набързо, с чеиз, събран от комшии, вдигнали сватбата и младият кавалерист повел булката към новия дом. От любовта им се родила Катерина, тя пък изгледава четири деца и деветима внуци, сред които и благоевградската певица Христина Маркова.

„От няколко години ме канят да пея на традиционния събор в македонския град Пехчево – разказва певицата. – Знам, че близо до градчето има манастир, до който все си мислех да се отбия, но не се удаваше случай. Тази година може би месец преди събора случайно в двора на благоевградската черква се разговорихме с младеж, македонец, казва се Гаврилчо. Помоли ме да го снимам, питах откъде е и се оказа от селото на прабаба ми Панчарево. Разказах му историята за манастира и той ми обясни, че това е същата обител. В покрайнините на Берово е на 10 км преди Панчарево и Пехчево. Приех срещата ни с Гаврилчо за знак и реших на път за събора задължително да се отбия през „Св. Арх. Михаил“. Посрещна ме монахиня, като й разказах историята, тя отвори един стар дървен сандък и от дъното му извади… перденца от тънко бяло платно, извезани целите с рози. Каза, че са от чеиз на мома и ги пазят към 100-ина години. Могла съм да ги откупя, ако направя дарение. Направих го, разбира се. Игуменката стоеше наблизо, чула разговора ни и ме помоли да изчакам. Отвори една ракла, извади калъфка за възглавница, същата като пердетата, и ми я подари. И сега като разказвам, се вълнувам и сълзите ми тръгват…

Събрах чеиза на Гроздена в едно вързопче, точно както тя някога го е оставила, и го донесох у дома, в Благоевград, където преди близо век родила дъщеря си. Мислех си – дано духът на моята любима баба Катето, която доживя до 90 г. и си отиде преди 5 г., намери покой. Нея комшии кукушани са учили да домакинства и готви, а тя грижливо събирала в тефтер изпитаните рецепти за празници и делници. Отворих го за пореден път заради гостуване на женското ни дружество „Искрици“ на подобно сдружение в Охрид през юни“, разказа Христина Маркова.

Тогава решила да ги издаде в книжка, която да подарят на домакините в Македония. Били 121 рецепти на горноджумайски манджи, тестени изкушения и сладкиши. Тийнейджъри от Езиковата гимназия дори направили кратко филмче да презентират горноджумайските специалитети. Доста от тях като боб в глинен гювеч, баница с праз, лозови и зелеви сарми, пълнени чушки, пити и погачи благоевградчанките от „Искрици“ приготвили у дома и отнесли за дегустация на сбирката с охридчанки.

„Любопитно е, че кукушани, каквато е наполовина баба ми, не забравили традицията от Беломорието да ядат риба и у дома всяка сряда тя присъстваше в менюто. Доста рецепти с риба открих в бабиния тефтер“, разкри авторката на сборника.

От опита на Христина Маркова да напише предговор към рецептурника пък излязъл… първият й къс разказ, който разкрил, че певицата, която преди няколко години започна да рисува и дори направи една самостоятелна изложба, има и писателската дарба.

След успешната презентация в Охрид, точно преди Коледа, Хр. Маркова представи книжката си с горноджумайски рецепти и в Благоевград, а събитието напълни залата в Регионалния искторически музей и събра над 150 души. Сцената авторката нареди сама, а акцентът бе въображаем прозорец, обрамчен с Грозденините везани перденца и старите рендета на баба Катето, превърнати в свещници от внучката й.

 

Вкусотии от „Горноджумайски рецепти“: 

Попарникът на баба Катето

Продукти: 1 кг брашно, 1 яйце, 1 равна ч.л. сол, мая, колкото кибритена кутийка, 160 г масло, 1/2 к.ч. олио, 1/2 кг сирене или извара.

Пресейте брашното в средно голяма тепсия и извадете около 150 г от него за разточване. Направете кладенче в средата и срожете солта и яйцето. Разтворете маята в 1 1/2 ч. хладка вода, изсипете я в кладенчето и бъркайте с лъжица до получаване на лепкаво тесто. Претопете маслото на бавен огън, като каймакът му трябва да се зачерви. С набрашнена ръка започнете да изблъсквате тестото към едната половина на тепсията, като набрашнявате освободилото се пространство. Повторете същото в обратна посока. Започнете да месите тестото, като добавяте по малко от отделеното брашно до получаване на меко тесто.

В друга голяма тепсия сложете олио и го размажете хубаво по стените и дъното. Разрежете тестото на 5 или 7 равни части и оваляйте всяка в брашно. Разточете кори, като поръсвате на плота повечко брашно да не залепнат. Като стане колкото тепсията, поставете внимателно кората в нея, поръсете с маслото и сиренето (или изварата). Така наредете всички кори. Нарежете попарника на квадрати и поръсете с масло. Оставете го да втаса към 15-ина минути. Изпечете го в предварително загрята умерена фурна, а като го извадите, го покрийте с кърпа.

Градски кекс

Продукти: 2 препълнени чаени чаши захар, 140 г масло, 6-8 суп. лъж. олио, 3 яйца, 1 ч. чаша кисело мляко, 1 равна лъж. сода бикарбонат, 1/2 чаена лъж. лимонтузу, 2-3 ванилии, настъргана кора от лимон или портокал, 4 чаени чаши брашно.

Разбъркайте с дървена лъжица или миксер захарта, маслото, олиото и яйцата. Добавете млякото, содата, лимонтузу, ванилията и лимоновата кора. Накрая прибавете брашното. Тестото става гъсто. Ако желаете, добавете и малко какао. Намажете с олио и поръсете с брашно дълбока форма за кекс. Изсипете тестото и го сложете в студена фурна. Печете на 200 градуса и не отваряйте фурната, докато кексът не се изпече.

Супа от сух хляб

Продукти: 7-8 филии сух хляб, 1 яйце, 1 чаша прясно мляко, масло, сол.

Нарежете сухия хлаб на кубчета и го здапържете в маслото до зачервяване. Добавете малко топла вода (1 каф. чаша). Разбийте яйцето и добавете към него млякото. Залейте хляба, добавете сол и запечете във фурната.

Печена тиква (балка)

Продукти: 1 тиква (балка), захар

Нарежете тиквата на парчета. В тенджера сипете 2-3 пръста вода и подредете тиквата на два реда, като кората да е отгоре. Покрийте с кърпа и задушете парчетата. После ги извадете в тавичка и с нож направете прорези във всяко парче, които запълнете със захар. Замажете прорезите с вилица. Запечете тиквата в предварително загрята фурна на 180 градуса.

Печена риба скумрия

Продукти: 2 средно големи риби, бахар, дафинов лист, сол, олио, черен и червен пипер, 500 г домати от консерва.

Нарежете изчистената риба на колелца, поръсете я със сол, черен и червен пипер. Задушете парчетата в малко олио и вода. Добавете 3 зърна бахар и дафиновия лист. Запечете с доматен сос в умерена фурна.

Котлети от шаран със сос

Продукти: котлети от шаран, черен пипер, сол, олио

за соса: 2 глави лук, 50 г орехови ядки, 1 с.л. захар, 6 нарязани печени чушки, 3-4 стръка копър, 3-4 стръка магданоз, сол.

Изпечете котлетите на решетка във фурната, като предварително ги овкусите.

Сос: карамелизирайте лука в олио и захар, добавете орехите, нарязаните печени чушки, подправките и малко вода. Пюрирайте соса. С.рвирайте котлетите върху канапе от сос.

Сълзите на свекървата

(задължително се готви в глинен съд)

Продукти: 1 кг свинско месо, 500 г телешко месо, 1 кг лук (или праз), 300 г моркови, 1 буркан лозови листа, 1 кг домати, 2 ч.ч. бяло вино, 1 пак. масло (125 г), сол, чубрица, червен и черен пипер, магданоз.

Нарежете месото на хапки, лука на полумесеци, както и останалите продукти. Лозовите листа нарежете на много ситно, а доматите настържете. Объркайте всичко заедно с виното и подправките. Поставете в глинен съд, сложете масло и печете 3 часа на слаба фурна.

Коментар с Facebook

Свързани новини

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *