Мощният благоевградски бизнесмен Ив. Чапов кандидат да построи спортния мегакомплекс за 20 млн. лв. край Разлог

Две фирми се борят за концесията по изграждането на спортния мегакомплекс в м. Байова борика край Разлог, който ще бъде разположен върху 103 дка площ. Единият от кандидатите е „Хидроенергийна компания”АД на известния благоевградски бизнесмен Иван Чапов, за когото само преди няколко месеца стана ясно, че е купил и комплекс „Катарино” край Разлог. Вторият кандидат е софийският консорциум ДЗЗД „Пирин Спорт”, представляван от Никола Трайков. В него са обединени три дружества – „Да Стейдиъм” ЕООД, „МСПОРТ – БРОС” ЕООД и „Ултимат Перформанс” ЕООД.

Идейните проекти на участниците вече са разгледани от комисията. Съгласно Закона за концесиите протоколът от работата на комисията заедно с проекта за решение и доклада са изпратени за съгласуване с Министерството на отбраната, МВР, ДАНС и областния управител, които в десетдневен срок от получаването на документацията трябва да се произнесат относно законосъобразността на проведената процедура и на проекта. При положителни становища следващата стъпка е гласуване от Общинския съвет. В случай че след обявяване на спечелилия не се стигне до обжалване от страна на изгубилата фирма и бъде сключен договор за концесия между община Разлог и бъдещия концесионер, строителството на мащабния проект може да стартира още тази година.

Инвестицията, която трябва да бъде направена, е в размер на 20 млн. лв. без ДДС, или 24 млн., а срокът на концесията е 35 години. Спортният комплекс трябва да бъде изграден в срок до пет години от влизането в сила на концесионния договор. Концесията не позволява да бъде изменяно предназначението на обекта, което е за предоставяне на спортни услуги и дейности както на местното население, така и на туристическия поток в региона, а също така и за осъществяване на тренировъчни и състезателни дейности от спортни организации и клубове. Според условията на концесията обектът не може да се отдава под наем, както и да се прехвърлят правата и задълженията на трети лица, освен със съгласието на Общинския съвет в Разлог.

В плана за застрояване на спортния мегакомплекс се предвижда изграждане на футболен стадион с размери 68/105 метра с покрити трибуни и капацитет 6000 до 8000 места, направен според изискванията на УЕФА, както и още четири открити футболни игрища със същите размери, две от които с външни трибуни с капацитет около 2300 места, включващи и обслужващи помещения. Към всичките четири футболни терена са предвидени малки паркинги с по 10 паркоместа.

Предвидено е изграждането на още четири игрища за тенис с размери 18/36 м, две за баскетбол с размери 16,50/30 м и две за волейбол с размери 13/24 м, както и мултифункционална спортна зала с капацитет 4000 места. Спортният комплекс ще разполага и с открит паркинг с 450 места за автомобили и 10 за автобуси.

Още преди да бъде обявена откритата процедура за предоставяне на концесията, стана ясно, че от предварително предвидените в плана за застрояване спортни съоръжения отпада закритият плувен басейн с олимпийски размери. Препоръки за това са дадени от експертите, изготвили предварителните анализи, според чиито разчети изграждането на такъв басейн ще оскъпи значително концесията, ще я направи неефективна за концесионера и той няма да успее да си върне инвестициите дори за максималния срок от 35 години.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *