Домашни хлебчета

Продукти:
1/2 кг брашно
100 г масло
1/4 опак. мая
1/2 ч.л. сол
200 вода
1/2 ч.л. захар
1 жълтък
Рецепта:
Маята (1/4 опак.) се накисва в малко количество вода и се оставя да се разтвори. През това време брашното (1/2 кг) се пресява два пъти и се поставя в голяма тава. В него се оформя кладенче и в него се изсипват солта (1/2 ч.л.), захарта (1/2 ч.л.) и разтопеното масло (100 г).
Накрая се добавят маята и останалата част от водата, като те се добавят на порции. От продуктите се омесва тесто, като месенето трае продължително, докато в тестото се образуват мехури.
След това тестото се оставя на топло да втаса. То е втасало успешно, щом удвои обема си. След това се разделя на парчета, от които се формят кръгли питки. Те се намазват с разтопен масло и отново се оставят да втасат за около 15 минути или докато удвоят обема си.
След това питките се намазват отгоре с разбит жълтък и се поставят във фурна с температура 180 градуса. Готови са след около половин час.
След това се изваждат и се завиват с кърпа, за да остане меки и вкусни.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *