2000 лв. плащат на граничен полицай заради отказ да го лекуват

След тригодишно ходене по мъките кюстендилският граничен полицай Милен Николов осъди МБАЛ – Бургас заради отказа на лекар от спешното отделение на здравното заведение да го лекува. 2000 лв. обезщетение ще трябва да брои на Николов здравното заведение заради това, че през март 2014 година лекар в спешното отделение отказал да го приеме и да го лекува, докато униформеният бил командирован в Малко Търново, за да опазва българо-турската граница.

„Доволен съм от решението на Бургаски апелативен съд, въпреки че по делото дадох повече пари, отколкото ми присъдиха като обезщетение – каза Николов и обясни, че водил делата не за пари, а за справедливост. – Вярно е, че минаха години, но в подобно положение могат да се окажат и други колеги, които като мен са командировани на другия край на България”, обясни кюстендилският граничен полицай. Ето какво разказа Николов за случая:

„Около 10 часа на 3-ти март, националния празник, се почувствах много зле, бях отпаднал, не ми достигаше въздух. Обадих се на фелдшерката, назначена да се грижи за граничните полицаи в участък Малко Търново, но жената каза, че е националният празник.  Реших, че ще ми мине с „домашни средства”, но около 16 часа се озовах в Спешен център – Малко Търново. Исках да ми изпишат някакви лекарства и инжекции, защото смятах, че с една-две инжекции ще се оправя. Медикът, на когото попаднах, обаче бе категоричен, че не може да направи такова нещо, защото е фелдшер, а и се нуждая от спешно лечение, заради което ме натовари на една линейка и ме закара в Бургас. Истината е, че не знаех къде отивам, толкова ми беше лошо, че мислех си, че умирам”, спомня си Николов.

Кошмарът за него започнал още пред вратата на спешно отделение в Бургас. След като видял болния и документите, докторът се развикал на придружаващия го фелдшер: „Аз казах ли с такива документи да не ми идваш, отивайте да си плати”, спомня си граничният полицай. Платил 55 лева и едва тогава лекарят в спешно отделение в Бургас се заел да го лекува. За момент Николов решил, че мъките му свършили, и нещата ще си дойдат на мястото, но… „Спомням си, че докато ме преглеждаше и пишеше документите, ми каза, че от него да мине ми е подарил едно ЕКГ”, разказва одисеята си Милен Николов.  Той бил приет в шокова зала, където му включили банка и го оставили.

„Беше минал около половин час, когато при мен дойде друг лекар и ми каза, че нищо ми няма, даде ми рецепта и ми каза, че ме изписва, да си ходя”, спомня си Николов.

Въпреки обясненията, че му е лошо, не може да се движи, избива го студена пот и не се чувства добре, медикът бил непреклонен, че трябва да си върви.

„Молих му се, обясних, че не съм от Бургас, не познавам града, командирован съм и наистина ми е много зле, но думите ми не трогнаха лекаря”, припомня си Николов. След като видял, че няма да му обърнат внимание, помолил поне да го насочат към най-близката работеща аптека, тъй като навън вече било тъмно и той не можел да се ориентира в непознатия град. „Медикът само ми се изсмя”, припомня си Милен.

На помощ му се притекъл колега граничен полицай от Бургас, който го взел от Центъра за спешна и неотложна помощ в бургаската болница.

„Спомням си, че на тръгване колегата трябваше да ми помогне да стигна до джипа му, защото едвам вървях и на два пъти се блъсках и падах върху наредени до стената носилки. Едвам се качих в колата на колегата”, обяснява Милен Николов. Именно колегата му го завел до най-близката частна поликлиника, откъдето го насочили към частната болница. Там още при приемането разбрал, че лечението ще му струва 900 лв.

„В този момент бях готов да подпиша, че съм съгласен да ме лекуват и срещу 900 000 лева, защото мислех, че умирам. Не можех да си поема дъх, исках само да ми помогнат”, казва Николов.

След 11-дневен престой в болница Николов си тръгва неизлекуван, но много по-добре. И тръгва да търси справедливост. Завежда частичен иск срещу МБАЛ – Бургас за сумата от 5000 лв. неимуществени вреди и 1100 лева разноски по лечението.

„Не водя това дело, за да спечеля, а за да направя така, че друг да не попада в моето положение. Не може лекарят в спешно отделение да те посреща с „докато не си платиш, няма да те лекувам”, споделя Николов.

На първа инстанция спечелил делото пред Районен съд – Бургас, но от болницата обжалвали решението и поискали втора съдебномедицинска експертиза. В нея е записано, че Милен Николов бил прегледан и качествено обслужен от лекарите в МБАЛ – Бургас и на своя глава отишъл в частната болница, защото така е искал, а не защото е спасявал живота си…

Решението на Окръжен съд Бургас е в полза на Милен Николов, но той все още обмисля дали да не стигне до съда в Страсбург, защото подобно отношение на лекар към пациент трябва да бъде наказано.

ЖАНА ХРИСТОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *