Eто в кои гимназии в Пиринско спипаха преписвачите на матура по БЕЛ

2-ма зрелостници от СУ „Св.св. Кирил и Методий“ – Симитли и Благоевградската професионална гимназия „изгоряха“ вчера на матурата по български език и литература, след като ги спипаха с втори телефон и заради опит за преписване изпитните им работи са анулирани. Миналата година на ДЗИ-то по БЕЛ бяха анулирани 7 работи заради преписване.

„Надяваме се учениците да осъзнаят, че трябва да разчитат на собствените си знания“, коментира ситуацията началникът на РУО Ивайло Златанов. Той допълни, че мерките за сигурност са дали резултат, изпитният ден е протекъл нормално, а експерти на Регионалното управления на образованието са били на проверки в 4 училища.

От 2645, подали заявления, допуснатите до ДЗИ-то в Пиринско са 2522-ма, 123-ма са били „отрязани“, а 68 не са се явили. С най-много неявили се ученици е Профилирана гимназия „Яне Сандански“ – 9, ПГМЕТ – Петрич – с 8, както и 21 недопуснати до изпита.

ДЗИ-то започна в 8 часа и от ранни зори по улиците в посока училищата се виждаха бързащи учители и полицейски патрулки. Преподавателите, включени в комисиите, започнаха да се събират в училищата още около 6 часа, а колегите им квестори заприиждаха половин час по-късно. „Получихме инструкции да сме по местата си най-късно в седем без десет. От страх да не закъснея не можах да спя“, призна учителка, разпределена за квестор в Езиковата гимназия, дошла половин час по-рано.

Абитуриентите пристигаха на групички още преди 7 часа. Някои от тях споделиха, че нямали търпение да дойдат на матурата и не се притеснявали. „Това е просто един тест като всички останали, няма нищо страшно“, коментираха зрелостниците във видимо добро настроение. Те бяха категорични, че ще пишат и по 3-те модула, и изразиха предположения, че заради новия начин на провеждане МОН ще пусне по-лесни задачи.

„Не съм притеснена, няма за какво. Подготвям се цяла година, ходих и на частни уроци. На пробната матура изкарах 4.02, сега се надявам да се представя по-добре. Иначе вече съм приета за студентка в ЮЗУ, искам да уча ПНУП /Предучилищна и начална училищна педагогика/“, обясни дванадесетокласничката от ПМГ Севдалина.

И докато чакаха матурата, група абитуриенти запяха Happy Birthday в чест на съученика си Александър Костов. Рожденикът демонстрира пълно спокойствие, защото изкарал 5-ица на пробното ДЗИ. Иска да стане учител по физическо възпитание или треньор. Той се бе подготвил с бонбони и мислеше да почерпи в стаята преди изпита.

Точно в 7,30 часа вратите бяха отворени. Двамата квестори на входа се справиха изключително бързо с проверката на служебните бележки и личните карти и за 10 мин. в сградата бяха пропуснати всичките 320 зрелостници на ЕГ и ПМГ.

2456 ученици от Благоевградска област, явили се на матурата, имаха на разположение 60 минути, за да се справят с първия модул от 30 затворени въпроса, вторият – с 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, също бе с продължителност от 60 мин. Третата част, или 41-и въпрос, бе тема от посочено произведение от изучаван български автор, по която дванадесетокласниците трябваше за 120 мин. да напишат аргументативен текст – есе или интерпретативно съчинение, като тази година се падна разказът „Албена“ на Йордан Йовков.

По време на първите два модула в районите на училищата нямаше никакво движение. Единствено около 10 часа един студент се опита да влезе в гимназията по строителство, помещаваща се в една сграда с 4-ти УК на ЮЗУ, но не бе пуснат.

Първите зрелостници започнаха за излизат около 10,30 часа. „Не останахме за третия модул. Няма смисъл да се излагаме и да пишем нещо, дето не го знаем”, признаха абитуриентите от НХГ Георги и Атанас, иначе доволни от представянето си по двата модула.

Удовлетворен от показаните знания бе и техният съученик Васко, успял за 30 минути да напише есе от страница и половина. „Оценявам знанията си с „Добър” /4/ или „Мн. добър” /5/. Просто такива са ми оценките по БЕЛ през годините и мисля, че и сега толкова ще изкарам. Не съм ходил на частни уроци, разчитам на подготовката си от училище и от вкъщи. Написах есе от 2 страници. Като цяло изпитът не бе труден. Честно казано, повече се притеснявам от матурата по физика, тя е по-силният ми предмет, но и изпитът там е по-сериозен”, призна Александър Петков, който в края на януари се яви на матура по физика с формат на кандидатстудентски изпит в ЮЗУ и иска да учи компютърни науки. Любопитното е, че Александър е сред 4-мата зрелостници на НХГ и едва 14-те в областта, избрали за второ ДЗИ физиката.

Разказът „Албена” породи противоречиви размисли и коментари у някои благоевградски абитуриенти. Едни бяха убедени, че творбата на Йовков е стихотворение, други познаваха произведението много добре, а трети признаха, че са писали каквото им дойде на ума.

„Не е важно есето да има връзка с темата. Важното е да се разсъждава. Аз лично написах, че хората трябва да имат различни гледни точки, а обществото да има мнение“, призна зрелостник, изложил размислите си за живота в собствена интерпретация от страница и половина.

Друг дванадесетокласник сподели, че основният акцент в есето му е „Красотата не е повод за убийство“, и оцени представянето си с „Мн. добър” /5/.

„Стана много оригинално, комбинирах „Албена“ с „Железният светилник“, сигурна съм, че няма друг с есе като моето. Тъкмо да разсея всякакви съмнения, че съм преписвала”, доволна бе от себе си абитуриентка, тръпнеща в очакване МОН да публикува на страницата си тестовете с ключ за отговорите за изпита.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *