3400 декара нови гори залесява тази година ЮЗДП

Близо 3400 декара горски култури ще бъдат залесени на територията на Югозападното държавно предприятие тази година. През пролетта бяха засадени 2800 декара в областите Благоевград, Кюстендил, Перник и Софийска. В момента в ход е есенното залесяване с топола на площ от 600 декара по поречията на реките Струма, Места и баражите край софийското село Сеславци.

            Започна подготовката на почвата на първите 200 декара от унищожените горски култури при големия пожар над Кресна през август. Напролет те ще бъдат залесени от служителите на ЮЗДП и териториалните поделения в Кресна и Симитли. Извършва се почвоподготовка и на около 2000 декара в районите на Благоевград, Брезник, Кюстендил, Невестино и Осогово, освободени след проведени санитарни сечи поради нападения от върхов корояд. Догодина те ще бъдат залесени с местни широколистни видове и черен бор.

Към момента са събрани над 3000 килограма семена от дъбове, явор, планински ясен и горскоплодни видове, от които ще бъдат произведени фиданки за нуждите на залесяването в следващите години.

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *