HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

558 свободни места за кандидат-гимназисти в Пиринско след второ класиране

558 места остават незаети в училищата в Пиринско с прием след седми клас, след като вчера Регионалното управление на образованието обяви броя на записалите се ученици след втория етап от класирането. Така след първо и второ класиране заетите места са 2302, а свободните 558.

Само едно непопълнено място има в паралелката с английски и немски език на ЕГ „Акад. Л. Стоянов”, реализираща прием от 156 осмокласници. ПМГ „Акад. С.П. Корольов“ има две свободни места в 6-те си паралелки. НХГ „Св. св. Кирил и Методий” реализира трите си хуманитарни паралелки, като в тях има три свободни места, в паралеката с профил музика са се записали 24 бъдещи осмокласници, а в тази с профил „Изобразително изкуство” 18. С общо 14 непопълнени бройки в 3 от 5-те си паралелки е ПМГ „Яне Сандански“ – Гоце Делчев. Неврокопската професионална гимназия, която ударно разкри три нови паралелки след 7 клас и реализира прием на общо 4, свободните места са само две.

Със 100% прием от 5 паралелки с максимума от 26 ученици е Земеделската професионална гимназия в Сандански, която за предстоящата учебна година разкри нова специалност – „Извършване на термални и спа процедури в балнеологични и др. възстановителни” с разширено изучаване на немски, също събираща масимума осмокласници.

Припомняме, че след обявяването на първо класиране бяха закрити 7 паралелки в областта, а след трето класиране ще трябва да бъдат закрити и тези, които не са събрали минимума от по 18 ученици.

Засега с 16 записали се ученици и 10 свободни места е паралелката „Софтуерни и хардуерни науки” на 7 СУ „Кузман Шапкарев“, ПГТЛП – Благоевград е с 10 свободни места в новата специалност „Производство на хляб хлебни и сладкарски изделия”. С общо 30 незаети места са двете нови специалности – „Електрически превозни средства”, с 10 записани, и „Митническо и данъчно обслужване” с 12 ученици, на ПГ по МСС – Гоце Делчев. В 3-те паралки на ПГМЕТ – Петрич има общо 39 непопълнени бройки.

Впечатление прави, че нито едно от 7-те училища в Пиринско, получили статут на обединени /т.е. имащи право да обучават ученици до първи гимназиален етап -10 клас/, не е преминало минимума от 18 деца в клас. Обединеното училище в с. Корница е с 11 записани осмокласници, Лъжница и Дъбница с по 17, Дебрен с 15, Плетена – 16, ОУ в Долно Дряново с 14, и Долно Осеново с 9.

От днес, 11.07., до 13 юли в т.нар „училища гнезда“ стартира подаването на документи за участие в трето класиране. В него могат да участват всички кандидат-гимназисти, неуспели да се класират, неудовлетворени от втория етап на класирането, както и незаписали се ученици (или изтеглили си документите от училището, в което са приети на второ класиране). Желанията могат да се подредят отново съобразно останалите свободни места и резултатите от изпитите на кандидата. Важно е да се знае, че в този случай ученикът не запазва мястото си в училището, в което е приет на второ класиране (за разлика от първо към второ класиране, при което или се запазва мястото, или се преминава в паралелка от по-предно желание).

До 17.07.2017 г. се обявяват списъците с приетите ученици на трети етап на класиране, а записването на приетите ученици на трети етап на класиране е от 18 до 19.07.2017 г.

От Регионалното управление на образованието обърнаха внимание и че до 14 юли /петък/ е срокът за подаване на заявления за допускане до държавните зрелостни изпити – септемврийска сесия.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *