Търсят се продавачи, ИТ специалисти и финансисти

Специалисти по информационни и комуникационни технологии, финансисти, математици, физици и преподаватели ще са най-търсените кадри с висше образование през 2016 г. Това показва проучване на Агенцията по заетостта сред работодатели.

Сред професиите, изискващи средно образование, най-голям глад ще има за продавачи, готвачи, сервитьори, бармани, фризьори, козметици. Ще се търсят още шофьори, оператори на машини, работници в шивашката и хранителната индустрия, дървопреработването. Хората, които са учили само до 8-и клас, ще имат най-голям шанс да работят в селското, горското и рибното стопанство, в добивната и преработващата промишленост, строителството.

Изследването показва, че всяка десета фирма предвижда обучение на своите служители в следващите 12 месеца. Най-желани са курсовете за счетоводител, охранител, помощник-възпитател, сервитьор и барман. Около 13,5% от предприятията смятат да наемат служители през 2016 г. Ще се разкрият 143 765 работни места, пише Труд.

Данните от проучването са част от проекта на националния план по заетостта за догодина, който е на етап междуведомствено съгласуване. Бюджетът му е 73 млн. лв. Очакванията са, че с тях 21 000 безработни ще започнат работа по програми, които се субсидират от държавата. Други 11 000 души ще се обучават. Приоритетно ще се назначават младежи (до 29 години), хора в предпенсионна възраст и с увреждания, трайно безработни.

По програма „Старт на кариерата“ например 1100 млади висшисти без опит по специалността ще карат стаж в администрацията. Заплатата им ще е 500 лв. на месец. По схемата за асистенти на хора с увреждания ще се осигури работа на 2700 души на 5-часов работен ден. Безработни на възраст над 58 години ще бъдат наемани за период до 24 месеца като ментори на започващи служители. Целта е да съберат стаж за пенсия. По една от мерките за предприемачество безработни ще могат да получат до 2500 лв. за старт на собствен бизнес.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *