Борсите се сринаха, петролът с ново дъно

Фондовите борси по цял свят се сринаха само за ден, а цената на петрола достигна ново 12-годишно дъно от 30 долара за барел. Спадът на пазарите започна в сряда, когато американските борси завършиха на червено. Във вторник най-голям спад отбелязаха азиатските пазари, като спадът на индексът CSI300 достигна 7%.

Само след 15 минути работа търговията на борсата беше спряна. За спада в Азия беше обвинена централната банка на Китай, чиито решения според инвеститорите не са достатъчно прозрачни, пише Труд.

Междувременно американският финансист Джордж Сорос прогнозира нова финансова криза, цитиран от Блумбърг. Той участва вчера на икономически форум в Шри Ланка. По думите му ситуацията в момента напомня на 2008 г., когато започна световната финансова криза.

Европейските борси също завършиха на червено. При DAX намалението само за ден беше 2,16%, а на месечна база – 8,20 на сто. Индексът STOXX 50 намаля с 1,53%, а за последния месец спадът му е 8%. Тенденцията не избегна и българските фондови индекси. SOFIX записа спад от 1,16 на сто.

Междувременно тоталният срив на цената на петрола продължи и вчера. Цената на барел се смъкна до 30 долара. Това е абсолютен рекорд за последните 12 години. За последен път петролът е бил на подобни цени през 2003 г., припомня Блумбърг.
Впоследствие американският суров петрол се закрепи на 32 долара за барел, а сорта „Брент“ до малко над 33 долара.

Заради продължаващия спад на цените на петрола у нас поевтиняха горивата на дребно. При дизела намалението е с 3 стотинки до 1,94 лева за литър. Най-масовият тип бензин А-95 е 1,95-1,97 лева за литър.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *