Важно за всеки служител! Нова вълна на съкращения! Махат ви, ако сте навършили…

Наблюдава се „вълна на ранно задължително пенсиониране“, заради превратно тълкуване на законодателни текстове, които дават възможност на работещи да се пенсионират по-рано, предупредиха в съобщение от КТ „Подкрепа“, предаде „Труд“.

Започна се с ранно задължително пенсиониране на учители, заради превратно тълкуване на текстовете от Кодекса за социално осигуряване (КСО), даващи възможност на преподавателите да се пенсионират по-рано, по тяхно желание, през Учителския пенсионен фонд, коментират от синдикалисти.

Според тях през последните дни е започнала нова вълна от инициативи за ранно пенсиониране на работници в ДП РАО и АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД.

През миналата година Народното събрание промени Кодекса на труда (КТ), като даде възможност на работодателите да освобождават работници и служители на основание на това, че са придобили право за пенсия. Тоест правото на пенсия беше трансформирано в задължение за пенсия, уточняват от синдиката.

Според него най-големият проблем е, че тази политика е започнала да се осъществява най-вече сред работещите, имащи реално и предполагаемо право на ранно пенсиониране.

От синдиката смятат, че промените в КТ са отключили възможността за ранно пенсиониране, като инициативата е прехвърлена в ръцете на работодателите.

loading...


От синдиката са информирали министър Ивайло Калфин и очакват спешно да започнат процедури със съответните промени в КТ и КСО, които да пресекат тези отклонения в развитието на пазара на труда и пенсионната система.

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *