Обявиха в неплатежоспособност фирмата на защитения свидетел по аферата „КТБ” Бисер Лазов за над 250 млн. лв. дълг

КОС под председателството на съдия Красимир Бамбов обяви в несъстоятелност фирма „Евробилд 2003” ЕООД, собственост на кюстендилския бизнесмен Бисер Андонов Лазов, който нашумя около скандала с КТБ. Справка в Търговския регистър показва, че фирмата на Лазов е регистрирана на тихата уличка „Бузлуджа” 55, където ни посреща кокетна оранжева къщичка-близнак, явно наскоро реновирана. Тук живеят двама пенсионери – Марияна и Иван, и дъщеря им Ваня. Семейството има две дъщери – Ваня не е женена, а другата е софиянка, там си живее, рядко идва в Кюстендил, разказват работещите в съседните магазинчета.

Разпитани за Бисер Лазов, съседите са категорични, че не го познават. „Не знаем зет им, не идва тук”, твърдят комшиите. Кюстендилци от другия край на града обаче, в кв. „Запад”, знаят кой е Бисер Лазов, като свързват името му с това, че е братовчед на известните в близкото минало братя висаджии Васил и Георги Илиеви. Лазов още като младеж се изнесъл от родния си град и започнал бизнес в столицата. Името му нашумя около фалита на „Корпоративна търговска банка”, след като стана ясно, че той е защитеният свидетел на прокуратурата. Именно неговите показания помогнаха на държавното обвинение около разследването на далаверите в КТБ.

От списъците на получилите огромни заеми от КТБ обаче „изскочи” и името на „Евробилд 2003” ЕООД, която се оказва, че е получила 83 милиона лева от банката по 11 свои заема. Началото на края е през последните месеци на 2015 година, когато „Дивал 59” ЕООД – собственост на сръбски бизнесмен, внася искане за стартиране на процедура по неплатежоспособнсот паралелно със свръхзадлъжнялост на фирмата. Малко по-късно към искането на „Дивал 95” се присъединяват и синдиците на „Корпоративна търговска банка”, както и фирма „Критие” ООД, която твърди, че е дала 1 милион лева заем на фирмата на Лазов.

След няколко заседания и пълна финансово-счетоводна експертиза става ясно, че дружеството на кюстендилеца е затънало, а дълговете му към банки и частни лица надхвърлят 200 милиона лева. Назначената от съда финансово-счетоводна експертиза установила, че задълженията на фирмата към доставчици са 50 792.42 лв., към други кредитори – 115 520 947.08 лв.,  а към клиенти – 15 300 000 лв. Отделно експертите установили и задължения на фирма „Евробилд 2003” по 11 договора за кредит към „Корпоративна търговска банка” АД в размер на 83 278 328.34 лв., както и задължения към финансови предприятия (без банки), обслужвани по погасителен план с ненастъпил падеж, в размер на 2 000 000 лв. и 32 285 000 евро.

Съгласно заключението общо задълженията на длъжника към „Корпоративна търговска банка” АД по договорите за кредит възлиза на 92 270 090.53 лева.

„В крайна сметка от цялостния анализ на финансово-икономическото състояние на „Евробилд 2003” ЕООД следва извод, че макар длъжникът да има възможност да обслужва текущите си краткосрочни задължения, като цяло имуществото му не е достатъчно да покрие общия размер на задълженията. Те надхвърлят имуществото му и последното се явява обективно недостатъчно да удовлетвори всички кредитори”, е записано в документите на експертите, внесени в съда.

След като станаха известни тези данни, последва и решение на кюстендилския съдия Красимир Бамбов, с което се налага обща възбрана и запор върху имуществото на „Евробилд 2003” ЕООД, общото събрание на кредиторите е насрочено за 17 март.

Любопитното е, че официално кюстендилецът Бисер Андонов Лазов, който е краен едноличен собственик на „Евробилд 2003“ ЕООД, на 31.10.2014 г. учредява ипотека върху централата на „Корпоративна търговска банка” АД в гр. София на площад „Гарибалди” в полза на фирма, близка до него – „Ню Кооп Инвест“ ЕАД. Основанието за учредяване на ипотеката е измислен разчет между двете дружества с цел да се придобие имота и да се ощети банката. Пазарната стойност на имота – паметник на културата, построен в началото на ХХ век за централа на „Българската търговска банка”, по-популярен като „Банката на Буров”, е над 50 000 000 лева. Всъщност сградата е безценна от историческа и културна гледна точка. Преди две години й е направена пълна реставрация.

Каква ще бъде съдбата на фирмата на кюстендилеца ще стане ясно на 17 март, когато е свикано и общо събрание на кредиторите в Кюстендилски окръжен съд. Според бизнесмени обявяването на дружеството в несъстоятелност е начин собственикът на дружеството да изтрие с един замах дълговете си. След 10 години той ще бъде по-чист от новородено, тъй като това е давността за всякакви задължения.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *