Петокласничката от благоевградското V СОУ С. Кротева сред най-добрите музикални деца на България

Изявената ученичка на благоевградското V СОУ „Георги Измирлиев“ Симеона Кротева завоюва първото място в националното състезание „Ключът на музиката“. До финалния етап на престижната надпревара, която се организира от МОН за четвърта поредна година и се проведе в залите на АМТИИ в гр. Пловдив, достигнаха около 800 от най-талантливите музикални деца на България, разпределени по възрастови групи – IV, V, VI и VII клас.
В конкуренция със 140 свои връстници Симеона доказа, че е най-добрата сред петокласниците и с 84 от възможни 90 точки спечели първото място. Достойно се представиха и останалите участници от V СОУ “Г. Измирлиев”: Антоана Филчева и Силвия Бърдарова от V клас, Радина Икономова от VI клас и Анна Кадурина от VII клас.
„Трябваше да решим 15 задачи за 45 мин. Най-интересни ми бяха слуховите задачи, например да определим кой от зададените 3 музикални примера е най-подходящ за сценарий на филм. Учителката ни по музика г-жа Василка Стойчева специално ни подготвя за състезанието. Аз лично участвам за втора година, надявах се да спечеля и когато това се случи, бях много развълнувана“, разказа победителката и допълни, че благодарение на родителите си Христо Кротев и Николина Кротева, ръководители на Градски детски хор към при читалище “Н. Вапцаров” – Благоевград, самата тя е закърмена с любов към музиката и от малка пее и свири на пиано.
Майката на Симеона – гл. ас. д-р Н. Кротева, която е и преподавател в катедра „Музика“ към Факултета по изкуствата на ЮЗУ, не скри радостта и гордостта си от успеха на Симеона.
Любопитното е, че освен музикалните си дарби и множество успехи на сцената, талантливата петокласничка Симеона се представя отлично и на олимпиади по БЕЛ, история и география.
„Всички предмети в училище ми харесват. Не знам каква искам да стана, може би преводач, защото много ме влекат и чуждите езици“, сподели отличничката, която в момента се подготвя за състезание по история и за предстоящото си
участие в международен конкурс за млади пианисти „Viva piano“, на който миналата година спечели първа награда.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *