Home-p1-970×90

Ягодов сладкиш

Продукти:

300 г / 2¼ ч. ч. брашно
3 с.л. какао
70 г / ¼ ч. ч. захар
1½ с. л. бакпулвер
½ ч. л. сол
135 г / 9 с. л. масло, нарязано на малки кубчета
180 г тъмен шоколад, настърган
1 ч. ч. заквасена сметана
1 ч. л. ванилова есенция
3 с. л. сметана за намазване
3 с. л. захар за поръсване
 за ягодите:
5 ч. ч. нарязани на филийки ягоди
3 с. л. захар
за крема:
1 ½ ч. ч. сметана
2 с. л. захар
1 ч. л. ванилов екстракт
По-широка правоъгълна тава се застила с хартия за печене. В голяма купа се пресяват заедно брашното, какаото и бакпулверът. Смесват се със солта и захарта. Маслото се прибавя към сместа и всичко се стрива на трохи. Поръсва се шоколада. Прибавят се сметаната и ванилията и се бърка с вилица, докато тестото се посъбере, но още не е хомогенно. Прави се бързо на рехава топка. Важно е тестото да не се премесва. Върху набрашнена повърхност се разстила на квадрат със страна 21 см и дебелина 2 см, премества се върху хартията за печене и се завива с найлонов плик. Оставя се в хладилника за 20 мин.
Ягодите се поръсват със захарта и се оставят на стайна температура, за да си пуснат сока.
Фурната се загрява до 220°С. Тестото се нарязва на 9 квадрата, които се разделят на разстояние върху хартията за печене. Намазват се с малко сметана и щедро се поръсват със захар. Пекат се 18-20 мин.
Студената сметана се разбива и ако не е подсладена се прибавят захарта и ванилията.
Десертът се оформя, като на всяка бисквитка се слага лъжица ягоди със сок, отгоре се слага лъжица сметана, покрива се с друга бисквита, отново се слага лъжица сметана и една ягода за украса. Поръсва се с настърган шоколад.

Коментар с Facebook

Свързани новини

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *