Туморът в гърдата тръгва от болен зъб

Ходенето на зъболекар е твърде стресиращо за някои хора, особено ако им куца устната хигиена. Но как ли ще реагират те, ако разберат, че след поставянето на пломба си тръгват от кабинета на зъболекаря по-податливи на най-опасната болест. За жалост все повече изследвания показват, че манипулациите в канала на зъбния корен увеличават стремглаво количеството на бактериите в него, а заедно с това и риска да се развие рак на гърдата.

Каква е връзката

Всяка година у нас се обработват милиони коренови канали. До тази инвазивна процедура се стига при доста развален зъб. Първо се е нарушил зъбният емайл (кариес). С времето дупката е ставала все по-дълбока и е достигнала до дентина (кариес профунда или дълбок кариес). Сигнал за това е, че зъбът е станал чувствителен на топло и студено. След още време дупката достига до живата част на зъба – пулпата, където е нервът. Тя се замърсява с микроби и идва мигът на рязка болка на тласъци (пулпит). Тъкмо тази болка от немай-къде отвежда при зъболекаря всички нехаещи за здравето на зъбите си.

В кабинета му следва стържене с дрелка на разваления зъб, умъртвяване на нерва и изчистване на пулпата от кореновия канал със спираловидни игли и с дезинфекциращи разтвори. Щом зъболекарят сметне канала за чист, го запълва със синтетичен материал (гутаперча) и зъбни цименти. Това обаче се оказва доста рисковано,  пише 168 часа. Изследвания показват, че този материал не достига до тесните странични цепнатини на кореновия канал, които се разклоняват от главния. На рентгенова снимка това се вижда като фина мрежа от по-тъмни жилки. Резултатът е, че силно токсичната анаеробна бактерия “изтича” от зъба, без да бъде отстранена докрай.

Същата тази бактерия според учените води до болести, макар и след десетки години понякога. Една от тези болести е ракът на гърдата.

loading...


В книгата си “Токсичният зъб: Как кореновият канал ви разболява” известният зъболекар д-р Кулац пише, че е вземал биопсия от всички канали, които е обработвал. “В почти всеки има следи от гангренясали остатъци. Това означава, че те не са изчистени напълно. Микробиологията на околната кост показва инфекция в почти 100% от случаите.”

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *