СКАНДАЛ ЗА ЗЕМЯ В ЯКОРУДА! Собственици твърдят: 20 000 дка са дадени на кмета на Конарско А. Ахмед и на автобусния превозвач Г. Рашков за субсидии, а ние няма с какво да изхранваме животните

20-ина потърпевши собственици миналата седмица окупираха Общинската служба по земеделие в Якоруда в търсене на земите си, които се оказало, че са раздадени като общинска собственост. Повод за събирането стана кметът на с. Конарско Ахмед Ахмед-Пачката, който забранил на собственика на един терен в селото да тори ливадата си, защото вече не му принадлежи. Тогава хората се разровили и установили, че община Якоруда пренебрегва заповедта на Министерство на земеделието от миналата година и раздава земи на собственици, които имат документ за собственост, но не са ги заснели в териториалния кадастър и не фигурират в картата за възстановена собственост. В резултат 10 000 дка в местността Манашица са дадени на кмета на Конарско А. Ахмед, а други 10 000 дка в местността Лееве вече са във владение на собственика на фирма за автобусни превози Георги Рашков.

Хората са настръхнали, плашат със саморазправа, защото това са наследствени земи, които стопанисват и обработват дълги години, и ако им ги отнемат, няма как да изхранват животните си.

Според якорудчани проблемите им идват от Общинската служба по земеделие в Якоруда. Всяка година общински пасища се раздават на едни и същи хора – на управителя на общинска фирма „Строител“ Хасан Хърльов и синовете му, на кмета на Бел камен Сали Кренарски, на Неджибе и Ахмед Ловчалийски, на Г. Рашков и А. Ахмед, като последните двама получават за тази земя огромни субсидии, проучили са якорудчани.

Въпреки забраната за разпореждане с имоти, които се обработват, в Якоруда това е масова практика, твърдят потърпевшите. Освен това те твърдят, че са стопирани всякакви дейности по възстановяване собствеността на земите. Общинската служба по земеделие от месеци не е ходила да установява на място дали тези имоти са изоставени или се обработват, а има и имоти, заснети преди 4 години, които още не са върнати на хората. 

През януари т. г. областният управител Бисер Михайлов върна 2 решения на ОбС в Якоруда, с които се ощетяват собственици по този параграф. Те касаят отдаване на общински имоти под наем без търг и конкурс и са приети на сесията на 18 януари.

Едното решение упълномощава кмета на община Якоруда Нуредин Кафелов да сключи договори за отдаване под наем за срок от 1 г. без търг или конкурс на недвижими имота – частна общинска собственост, представляващи земеделски земи от общинския поземлен фонд, които не са били ползвани две или повече стопански години. Според юристите на областта решението е незаконосъобразно, тъй като никъде не са изложени мотиви и доказателства защо ОбС приема, че земите не са ползвани две или повече предходни години и поради тази причина решава да отдаде под наем без търг или конкурс 149 имота – частна общинска собственост. В този случай ОбС излиза извън рамките на предоставените му законови правомощия и сам приема, че земите не са използвани, без никакви правени огледи на имотите от комисия и с липса на данни от Общинска служба по земеделие – Якоруда или Областна дирекция „Земеделие“ – Благоевград, мотивират се правистите на губернатора.

Областният управител върна и решение, с което се приемат стратегия за управление на общинската собственост и годишна програма за управление и разпореждане с имотите – общинска собственост, за 2016 г. Същите не са обявени на населението по надлежния ред, а именно чрез публикуване в местен вестник и обявяване на сайта на община Якоруда, с което са нарушени разпоредбите на Закона за общинската собственост.

Един от случаите вече е в Районен съд – Разлог. Ищец е свекърът на Бедиха Кафели, майка на 3 дъщери, с две внучета и съпруг, който от 25 януари т. г. чака писмо от ТЕЛК в Благоевград, където трябва да го трудоустроят. Самата Бедиха от 2 седмици е безработна и е категорична, че всичките й беди идват заради делото за имота.

„Всичко стана заради това дело, което заведохме срещу общината”, разказа пред „Струма“ жената. „Имаме имот до Якоруда – нива от 8 ара, която обработваме от 23 години. През 2013 г. събрахме и подадохме всички необходими документи за заснемане и възстановяването й на името на свекъра Мустафа Кафелов, който е единствен наследник. Продължихме да я работим, когато изведнъж миналата година дойде полиция и насилствено ни отнеха нивата. Получихме и писмо, подписано от кмета Кафелов, че не сме собственици на земята. Сега нивата ни се обработва от братовчеда на Кафелов – Сюлейман Мръцов, и братовчедка му Рабие. Подадохме жалба в прокуратурата в Разлог, но нищо не последва. Принудих се да заведа дело, една от дъщерите ми е на бригада в чужбина и от там ми прати 500 лв., за да си платя разходите по съдебното производство. Делото още не е тръгнало, но аз вече почувствах ответната реакция – преди 2 седмици ме извикаха собствениците на заведението, в което работех, и ми казаха, че трябва да ме уволнят. Напуснах, разбира се, и сега съм безработна, както и съпругът ми. Не знам как ще се справим. Сега обикалям частните фирми в Якоруда, но тук с работата е много трудно.”

Бедиха и другите потърпевши животновъди и земеделци от планинското градче преди 24-и май започнаха да събират подписка, с която да уведомят областния управител, Министерство на земеделието и медии за казуса с раздаването на техните наследствени имоти. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *