БАН: Хлябът е от замразени заготовки

Българите консумират хляб от замразени заготовки, въпреки че зърнопроизводството е водещият отрасъл в земеделието, информират учени от Института за икономически изследвания към БАН в свой анализ.

„Най-скандалното е зърното, което ние произвеждаме в излишък и изнасяме, но нашият хляб се прави основно от хлебопекарни смеси и замразени заготовки. Тази информация няма как да я видите в статистиката. За целта трябва да разполагате с оперативната информация на митниците“, каза пред БНР доц. Огнян Боюклиев.

След 20 години реформи в селското стопанство, то все още е неефективен сектор с Цената на аграрната реформа у нас, пресметната от икономистите е 8 млрд. долара от бюджетния сектор и 6 млрд. евро от общата селскостопанска политика на ЕС. Дори с тази цена и след 20 години секторът е неефективен, коментира още доцентът

Той съобщи още, че има спад в производството на традиционно български продукти. За миналата година едва 7% от ябълките по българските магазини са български. За доматите процентите са 22. По родните магазини родни са само 33% от месото и 44% от млякото , което доцентът определя като скандално. „Срещу това стои щат от 17 хиляди чиновници в сектора“, добавя Боюклиев.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *