Чиновничката Пенка Мазератито взела 10 бона с извънреден труд

Шефката на инспектората към Здравното министерство Пенка Белева, за която стана ясно, че е взела близо десет хиляди лева заплата за месец, работила без почивка през целия март. Това стана ясно на извънреден брифинг във ведомството, на който чиновничката беше „оправдана“ за странната заплата за администрацията.

Припомняме, че прякорът, с който е известна Белева е „Мазератито“ на името на известната марка луксозни автомобили. Той е от времето, когато настоящата здравна експертка е главен счетоводител в Агенция „Митници“, а след това и началник отдел „Акцизи“. Настоящата й апетитна заплата осветли поредната й позиция, след като фишът с огромната й заплата беше публикуван в медиите. 

На пресконференцията днес беше изтъкнато, че фишовете не изглеждат така, но не отрекоха сумите, които фигурират в документа, придобил публичност.

Пенка Белева работи на нормиран 8-часов работен ден. През седмицата, след тези 8 часа, трудът не се заплаща, а се компенсира с отпуска, обясни Радослав Щербаков, началник отдел „Счетоводство“. В работни дни не може да се получават пари допълнително за извънреден труд. В конкретния случай с Белева извънредният труд е натрупан в събота и неделя.

Ставката се получава, като се раздели заплатата на броя работни дни в съответния месец, в който се полага труда и 8 часа, което е продължителността на деня. Ставката се умножава с коефициент 1,75, тъй като в почивните дни завишението е 75 на 100%, разясниха от МЗ. За празничните дни завишението е 100 на 100 и служителят получава двойна надница, съобщава Всеки ден.

Главният секретар на МЗ Пламен Кенаров уточни, че 100-те часа извънреден труд на Белева са за март. За официалния празник на 3 март пък тя е получила двойна надница.
След изтичането на данните миналата седмица министър Москов обеща днес да представи пълните отговори за това кой служител в инспектората към Министерство на здравеопазването колко е вземал. Лично неговата заплата била 4100 лв.

Пенка Белева стана известна най-вече покрай акцията на ГДБОП във Фонда за лечение на деца. Смята се, че е извършена по неин сигнал, въпреки отказа да се предостави информация от доклада по извършената преди това проверка. Все още обаче по тези обвинения няма движение от страна на прокуратурата.

Кенаров обясни и причината за натоварването на служителите през въпросния месец. „Трябваше да подготвим за около 20 дни доклад за всички обществени поръчки от 2009 до 2016 г. на 147 разпоредители“, изтъкна той. Тази задача била възложена от Министерски съвет от края на февруари.

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *