Home-p1-728×90
Home-p1-728×90

Кои храни трябва да се ядат с обелките

Здравословното хранене изисква усилие. Продуктите трябва да бъдат приготвени по определен начин, в конкретни комбинации и дози. Не и когато залагате на някои плодове и зеленчуци!
Единственото, което трябва да направите е, да ги измиете и да запазите целостта им, включително и обелката. Свикнали сте да белите ябълките, защото са ви по-вкусни? Е, спрете! Ето кои храни трябва да оставите с обелките. Ето кои плодове и зеленчуци са по-полезни с кората, пише bulnews.bg.

Ябълки
В обелката на този вкусен плод се съдържа голямо количество пектин – фибри, които подпомагат метаболизма, понижават лошия холестерол и кръвната захар и поддържат теглото ви.

Моркови
Морковите са богати на полиацетилени – химично съединение, което в момента се изследва обстойно заради потенциала си да убива човешки ракови клетки в епруветки. Те могат да имат противогъбични, антибактериални и анти-възпалителни свойства. Полиацетилените се намират основно в горния слой на зеленчука, така че оставете белачката настрани.

Картофи
В кората на картофите се съдържат повече фибри, желязо и фолиева киселина, отколкото в месестата част.

Краставици
Обелените краставици имат по-малко калций, магнезий, фосфор, калий, витамин А и витамин К, отколкото тези с обелка. Плюс това почти всички фибри на краставицата се намират във външната ? част, а сърцевината ? съдържа основно вода.

Грозде
Макар че гроздето е сред най-тежките летни плодове (за отглеждането му се използват повече пестициди, от който и да било друг плод), не махайте ципата на зрънцата. Тя съдържа ресвератрол – полифенолен фитоалексин с високо антиоксидантно действие, важен за сърцето и мозъка, който спира действието на вредните свободни радикали и забавя развитието на рака.

Коментар с Facebook

Свързани новини

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *