8 рекорда, които могат да бъдат счупени на Евро 2016

На стартиращото днес Европейско първенство във Франция ще бъдат счупени няколко рекорда, други ще останат непокътнати. Ето и най-значимите постижения, които почти сигурно ще бъдат подобрени.

1.Най-много мачове на европейски шампионати Кристиано Роналдо изгря на футболния хоризонт преди 12 години, когато бе на 19. Сегашното Европейско първенство ще бъде четвърто в кариерата му. Мачовете му на шампионати на Европа са 16, колкото имат също Лилиан Тюрам и Едвин ван дер Сар. Едно участие в двубой във Франция и Роналдо ще стане първи по този показател. Най-близо зад него от действащите играчи е Икер Касияс с 14 мача.

2.Футболист с най-много победи на Европейско Този рекорд може да бъде подобрен от единствено от испански играч. Икер Касияс, Шаби Алонсо, Сеск Фабрегас, Андрес Иниеста и Фернандо Торес са спечелили по 9 мача. По толкова победи имат също Лилиан Тюрам, Зинедин Зидан, Едвин ван дер Сар и Нуно Гомеш. Торес и Алонсо ще гледат двубоите на сънародниците си по телевизията, след като бяха пренебрегнати от селекционера Висенте дел Боске. От всички футболисти с най-големи шансове да подобри това постижение е Андрес Иниеста, който е твърд титуляр в схемата на Ла Фурия. Втори номер в списъка е Икер Касияс, който се явява рекордьор по изиграни мачове с националната фланелка – 167.

3.Попадения на всички първенства Седем играчи са се разписвали на три поредни първенства на Стария континент. Пет от тях са бивши футболисти – Юрген Клинсман, Владимир Шмицер, Тиери Анри, Елдер Пощига и Нуно Гомеш. Другите двама са Кристиано Роналдо и Златан Ибрахимович. Те се разписаха в противниковите врати през 2004, 2008 и 2012 г. Сега някой от тях дори да вкара само един гол, ще стане първият, който бележи на четири европейски шампионати. Ибра може да направи своето постижение още по-уникално. Той е единственият в историята на континенталните турнири, който на три първенства е вкарвал поне два гола. Ако успее и сега във Франция, ще направи рекорда почти недостижим.

4.Най-добър реализатор на Евро За този рекорд битката ще бъде много оспорвана. В главните роли отново са Роналдо и Ибрахимович – всеки от тях има по 6 гола на Европейско. Мишел Платини води в списъка с 9 гола, всичките от тях отбелязани на един турнир (1984), нещо, което едва ли някога ще се повтори. Ако Кристиано или Златан вкарат по три пъти, те ще достигнат Платини, но в рамките на четири турнира, което пак не е за подценяване.

5.Най-възрастен футболист Бившият селекционер на България Лотар Матеус игра на Евро 2000 в немския национален тим и в своя последен мач №150 за Бундестима бе на възраст 39 години и 91 дни. На това Европейско има двама кандидати за подобряване на рекорда на Лотар. И двамата са вратари. Шей Гивън е на 40 години, но в момента е резерва на Дарън Рандолф. Габор Кирай му е набор, обаче е титуляр в отбора на Унгария. Кирай е роден на 1 април 1976 г. и ще бъде най-възрастния от футболистите на Евро 2016.

6.Треньорът с най-много мачове Йоахим Льов е водил Германия на две първенства на Европа в 11 срещи, колкото има и сънародникът му Берти Фогтс. По петите му е Ларс Лагербак с 10 срещи. На теория той може да изпревари Льов, но Исландия трябва да влезе в плейофите, а Германия да отпадне в груповата фаза, което е в областта на научната фантастика.

7. Първи треньор – двукратен шампион Висенте дел Боске има възможност да стане първият треньор – двукратен шампион на Европа. Това ще бъде сложно с оглед на смяната на поколенията в иберийския тим, но пък Испания отново е сред фаворитите на специалистите и букмейкърите.

8.Рекорден турнир за треньор Исландия отива за първи път на Европейско първенство, но това не се отнася за наставника на отбора Ларс Лагербак. Шведът работи на Евро 2004 в тандем с Томи Сьодерберг, после води самостоятелно шведския отбор още на две първенства. Това лято ще бъде четвърто за него и последно на кормилото на Исландия. /БГНЕС

loading...



Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *