СКАНДАЛ В ПГ ПО ТУРИЗЪМ И ЛЕКА ПРОМИШЛЕНОСТ В БЛАГОЕВГРАД! Абитуриенти: Класната ни Хр. Танчева не дойде на бала, обвини ни в лицемерие, защото казахме истината за скандала с развалените бутчета

„Класната Христина Танчева отказа да дойде с нас на бала ни. След като 4 години ни повтаряше, че сме едно семейство, накрая ни предаде, обвини ни, че сме лицемери и сме говорили зад гърба й, отказа и да празнува с нас завършването ни“. Това разказаха  пред вестик „Струма“ абитуриенти от благоевградската Професионална гимназия по туризъм и лека промишленост, които в нощта на бала си дефилираха с директорката на училището Д. Иванова, която в последния момент поканили да води колоната им.

Зрелостниците се притеснявали да коментират огромната обида, която нанесла на тях и на родителите им учителката им по математика и информатика, за да не навредят на имиджа на училището си и на специалностите фризьорство и готварство, които са единствени по рода си в Благоевград, а и от страх, че пореден скандал може да се отрази негативно на държавните изпити, които им предстояли. След последния им изпит за професионална квалификация обаче абитуриентите поискаха думата в „Струма“ и изляха болката си, чийто корен според тях е в скандала с развалените пилешки бутчета, които те отказаха да сготвят в часовете по готварство и заради които предишната директорка Кирилка Павлова се раздели с поста си.

„Още в началото на втория срок класната ни Хр. Танчева ни уведоми, че няма да е с нас на бала, като обясни, че по същото време ще е на екскурзия, спечелена от конкурс. По-късно се разбра, че екскурзията не съвпада с бала, но учителката каза, че сме лицемери, говорили сме били зад гърба й и затова няма да промени решението си за абитуриентската нощ. Сигурни сме, че истинската причина се корени в скандала с развалените пилешки бутчета, заради които си замина предишната директорка, те бяха приятелки“, обясниха абитуриентите и не скриха огорчението си, че тогава класната им била застанала срещу тях, вместо да ги подкрепи и да им повярва.

„Всички учители скочиха срещу нас, обвиниха ни, че сме подали сигнала в Инспектората по образование, заради който на проверка дойде лично началникът на РИО. Но най-обидното бе, че класната подслушвала на вратата разговора ни с него и вместо да ни поощри, че сме казали истината и не сме прикрили как директорката ни караше да готвим с развалените бутчета или да ги дадем на по-малките да ги сготвят, после поименно ни цитира кой какво казал и ни обяви за лицемери“, разказаха подробности дванадесетокласниците.

„Явно със старата директорка си бяха доста близки, защото поиска да се подпишем на празни листове преди да я сменят, като ни обясни, че е, за да защитим имиджа на училището ни, но ние отказахме. Не ни защити нито когато учителят по български ни обиждаше: „Заради вас цялото училище замириса на бутчета“, нито когато учителката ни по география и специални предмети – нейната приятелка Граховска, ни заяви, че брояла дните до махането ни и като я видим на улицата, да не я поздравяваме. И всичко това, защото казахме истината за реакцията на предишната директорка – човек, който пише жалба след жалба срещу училището, в което години наред си е изкарвал хляба.

Срамота е, както е срамота и учител да си остави учениците на бала. Родителите ни като разбраха, бяха шокирани, защото на родителските срещи преди бала класната дори не им споменала, че няма да ни води“, връщат лентата назад зрелостниците.

Болката им е голяма и заради отсъствието на класната им от училищното тържество, на което се сбогували със знамето. „Скри се някъде по стаите и дори не дойде да се снимаме”.

За четири години в училище нито веднъж Хр. Танчева не отвела класа си на екскурзия, отказала дори 3-дневно пътуване до Гърция след бала, на което без колебания се съгласил да пътува с тях учителят им по фризьорство Филипов, който преподава само на половината паралелка.

Репортер на вестник „Струма” се свърза с класната на абитуриентите Хр. Танчева, която отказа да коментира причините да не отиде с учениците си на бала им. „Не желая да коментирам, причините са лични”, лаконична бе учителката.

„Планирахме, както е традицията, да подарим нещо на класната ни за спомен, преди да се разделим, но когато тя отказа да дойде на бала, решихме вместо на нея, да купим подарък за училището“, разказаха абитуриентите. Поръчали портрет на патрона на професионалната гимназия Гоце Делчев. „Подарихме го на тържеството за изпращането ни и видяхме как част от учителите останаха като гръмнати – явно не са очаквали подобен жест. Така част от нас остава в училището, а новите ученици ще имат примера, който да следват“, казаха абитуриентите.

* Учениците пожелаха да не се цитират имената им, които се пазят в редакцията

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *