Бащата на удушената Яна: Станах съучастник на Чеци!

Чакам с вързани ръце да чуя най-тежката присъда за смъртта на детето ми! Искаме някаква мъст, някаква правда. Да загубиш най-скъпото си и да не знаеш дали този, който ти го е отнел, ще страда както му се полага, е кошмар в реално време. Вече се чувствам като съучастник заради бездействието! Това коментира след полови година чакане на окончателната присъда бащата на убитата в Борисовата градина в София Яна – Явор Кръстев. Нервите на почерненото семейство вече са опънати до краен предел. На 7 юли всички за пета поредна година ще отидат до гроба на момичето, който се намира на няколко крачки от дома им, пише „България днес“. 

28-годишната Яна бе намерена пребита, изнасилена и удушена в храстите на националния парк през 2011 година. Вече 5 години делото за убийството се влачи по инстанции, а единственият подсъдим Николай Русинов-Чеци чака окончателна присъда в следствения арест.

Очаква се всеки момент Върховният съд да каже тежката си дума.

„Нищо друго не признаваме като присъда освен най-тежката – доживотна без право на замяна! Апелативните съдии се подиграха с аргумента си, че – да, Чеци бил извършителят, обаче не я е убил по мъчителен начин. Тоест 25 минути, докато я е умъртвявал, тя е изживявала своя щастлив момент? Така излиза от доводите на уважаемите съдии“, възмутен е Явор Кръстев.

Той подчертава, че 19-годишната присъда е подигравка с мъката на семейството му.

„Чеци вече 5 години излежа, за добро поведение минус още 2-3 годинки и амнистийка евентуално – хоп, на свобода след 6 години“, опасява се почерненият баща. Негова мисия е хора като убиеца на дъщеря му да бъдат изолирани от обществото без никаква жал.

„Ако върховните съдии дадат лека присъда, което се съмнявам да направят, отивам в Страсбург! Ще съдя България на всяка международна инстанция, която съществува! Само така ще защитя честта на детето си и няма да се чувствам съучастник в престъплението“, категоричен е Явор Кръстев.

Тъй като е частен обвинител в процеса срещу Николай Русинов, той е запознат с всеки един детайл от разследването. Категоричен е, че Чеци е истинският извършител на базата на ДНК изследванията, психиатричните и техническите експертизи, а за вината му говорел и опитът да избяга от България.

„Няма по-ясно доказателство от това, че е напуснал страната веднага след инцидента и се криеше. Освен това е планирал да бяга в ЮАР – той е знаел, че отива в затвора“, смята бащата.

Престъплението

Яна е била бита и насилвана в продължение на половин час между 3 и 6 сутринта след концерт в Борисовата градина. Тя е напуснала заведението, придружена от спедитора Русинов, който признава, че са правили секс. Той няма обяснение как е убита девойката, защото твърди, че я е оставил жива и здрава. Според патолозите Яна е умряла в адска агония, като е била душена, блъскана в главата и тялото, а ребрата й са потрошени. По времето, когато това се е случило, мобилният телефон на Николай Русинов все още е бил засечен в района на местопрестъплението. След като тялото бе открито, Русинов вече бе напуснал България. Той замина за Турция, откъдето през скайп адвокати и журналисти го увещаваха да се върне, ако е невинен. След като стъпи на българска земя, бе разпитан и освободен. Резултати от ДНК изследвания в чужди лаборатории дадоха основание за последвалия му постоянен арест. 5 от 7 косъма, открити по тялото на жертвата на местата, където е била пристискана, са негови.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *