Благоевградската Преслава – Кр. Траянова-Тина: Допреди 10 г. с оркестъра си деляхме 500-600 лв. бакшиши

От 7 години 30-годишната Кристина Траянова-Тина, както я наричат приятелите, радва с песните си санданчани и гостите на града. Наричат я благоевградската Преслава. Често я канят да пее по сватби в Петрич, Благоевград, Сандански. Един от опитите на вечно усмихнатата Кристина за сценична изява е кастингът за „Планета търси звезда“ през 2014 г. Явява се с песента „Губя те бавно“ на Гергана и „Шампанско и сълзи” на Ивана.
„Бях одобрена, но условията не ме устроиха. Казаха ми, че 80% ще стане от мен певица, но 20% зависят само от мен. Тогава хората, които бяха в стаята, започнаха да се смеят и на мен ми стана ясно какво значи 20% да зависят от мен, и отказах. Един клип струваше 7000 лв. тогава, сега не знам. Помня, че бях 20-и номер“, сеща се Тина.
Кристина идва в Сандански през 2009 г. и започва работа като певица в бившата таверна „Дионисос“, а шеф й е бизнесменът Илия Пасков.
„Много съм доволна от шефа Пасков. От условията и заплащането, което получавах. Плащаше ми дори осигуровки. Запомних го като прекрасен работодател, точен – в истинския смисъл на думата”, коментира пред репортер на „Струма“ Тина и допълва: „В този ред на мисли се сещам и за друг такъв – ресторантьора Здравко Цулев, пак от Сандански. Винаги са били хора с мен. Ванчо от Петрич също като много коректен шеф го помня. С добро помня и Красимир Николов от Благоевград. От 7 г. работя в санданските кръчми, чувствам града, сякаш е мой роден, а хората са страхотни“.
– Кристина, на колко години започна да пееш по заведения и как се случи това?
– Аз пея от много малка. Няма да забравя как взимах дезодоранти и пред огледалото започвах да пея песни на Росица Кирилова. Първите ми изяви по заведенията започнаха в с. Горно Драглище, тогава бях само на 14 години. След това започнах на площада в родния ми град Симитли да пея на празнични дни. Никоя от познатите ми певици не ми помогна, нито ми даде насоки. Сега аз помагам на младите, защото знам какво е да тръгнеш сам, без помощ.
– Как реагираха родителите ти от толкова малка да започнеш пееш?
– На тях не им се нравеше, но виждаха, че аз обожавам да пея, а и имаха доверие на братовчед ми, с когото започнах изявите си. Първия микрофон купих за 540 лв., които баща ми прати от Либия, тъй като тогава работеше там. Не съм израснала в богато семейство, но не ни е липсвало нищо. Тръгнах да пея от малко, защото исках сама да изкарвам парите си. Абитуриентската също сама си я направих по-късно, без да съм в тежест на родителите си. Благодарна съм много на семейството ми, че ме научи да съм борбен човек и да успявам да се справя във всякаква ситуация.
– С какво се занимават родителите ти?
– Имах честта да бъда отгледана от скромни родители. Майка ми Антоанета работи в Текстилния комбинат в Благоевград, а баща ми Данчо Траянов в БДЖ – Симитли. Сестра ми Мариела е омъжена и работи като стоматологична медицинска сестра в областния град.
– Можеш ли да ни припомниш как беше по времето на мутренските години, ти тогава си била съвсем начинаеща. Страхуваше ли се?
– Спомням си, през 2005 година работех във „Воденицата“ в Благоевград. Там изкарах около 3 години. В началото постоянно идваха така наречените мутри с охрана, но господ ме е опазил, не съм имала проблеми с тях. Ставала съм свидетел на арогантно поведение. Държаха се с нас, сякаш сме техни подчинени, но и това отмина. Важно е според мен в заведенията, за да няма проблеми, да има охрана, това създава респект. Ако няма охрана, всеки започва да прави каквото иска, особено ако някой е син на еди-кой си и т.н. В моменти на напрежение подхождам психологически с проблемните клиенти.
– На кой известен българин си пяла?
– На Слави Трифонов. Докато пеех в Благоевград, Слави имаше концерт в града, а след това направи голям банкет с две прасета и три агнета. Пях му на затворени врати и много хубаво си изкарахме тогава.
– Има ли разлика в клиентите преди години и сега, а в бакшишите?
– Навремето не сме си тръгвали под 500-600 лв. парса. Работехме от вторник до събота и всяка вечер имаше клиенти. Бакшиша го събирахме и накрая на вечерта го разделяхме с оркестъра. Това ще рече, че поне 150 лв. е имало за мен най-малко. Отделно надницата – 20 лв. За този стандарт тогава си покривах и квартирата, и всички разходи, дори успявах да си заделя някой лев. Имало е вечери и по над 200 лв. съм изкарвала. Днес музикантите работим само в петък и събота по заведенията. Хората нямат парички, затова е така. И след 10 години надницата пак е 20 лв., с тази разлика, че животът сега е по-скъп и парите не стигат. Шефовете ми покриват спането в хотел допълнително. Сега разчитаме на сватби повече. Ако ме поканят да водя сватбата и да пея, взимам 700 лв. хонорар. Това ще рече, че хем си има оркестър, хем искат като екстра да пея аз. Никой не ме учил да съм водеща, сама се научих. С оркестър получавам около 200 лв., отделно бакшиша от сватбата.
– В коя част на Югозападна България пееш на сватби най-много? Има ли сватба, която да те е впечатлила?
– В Петрич, това е градът, от който имам най-много покани за участия в сватби. Сватбата, която силно ме впечатли, е на шефа на „Авалон“ в Петрич, на сина му Борко. Тогава бяха гост-изпълнители Васил Найденов, Десислава, Илиян. Имаше и много красива заря. Гостите бяха много възпитани. Културна сватба като цяло, усещаше се, че са интелигентни хора, а и бакшишът си спомням, че беше доста голям.
– Изтощава ли твоята професия?
– О-о, да, аз вече 16 години работя нощно време. Има си и плюсове, и минуси. Понякога се чувствам много отпаднала, на празниците не мога да съм с близките си. Приятел да имаш, не можеш да му обърнеш достатъчно внимание. В плюсовете влиза това, че се забавляваш. Харесва ми да съм певица.
– Какво е важно да притежава една певица?
– Първо, да е себе си и да няма голямо самочувствие. Повечето певици в днешно време, държа да отбележа, тръгват с огромно самочувствие, но покритие нулево. Нахъсани са уж много, но не знаят как да пеят, откъде да започнат, да не говорим, че не знаят как да подхождат с клиентите.
– Задължително ли е, когато пееш на клиент на масата, да ти платят за това?
– Не. Който прецени, дава, никога не съм била нахална. Клиенти не подбирам и обичам да уважа с присъствие на масата всеки един от тях. Всеки един е дошъл да се забавлява, но хората в днешно време нямат пари, имат едва колкото сметката да си платят, но аз уважавам всеки един, независимо дали е богат или беден. Без значение дали ще ми даде бакшиш, или не.
– Предстои ли ти някакво по-специално участие?
– Да, поканиха ме да участвам на фестивала „Валандово“ в Македония и се гордея много. Македонец ще ми прави народната песен, с която ще участвам. В края на юни ще ходя да ми даде песента.
– Как трябва да изглежда една певица според теб?
– Елегантна и екстравагантна. Задължително с прическа, грим и хубав маникюр. Лично аз се стремя да изглеждам добре винаги, защото смятам, че това е уважение и към клиента. Преди да отида на работа, минавам през фризьор за прическа – 20 лв., грим – 30 лв., маникюрът в месеца ми е около 30 лв. Тоалетът ми не е под 100 лв., като почти всяка седмица гледам да съм с нови. Всичко, което изкарам от работата, влагам във визията си, настрани не мога да скътам нищичко.
– Имала ли си клиенти, които да ти предлагат секс за една нощ?
– О, да. Те направо ме питат колко струвам. Много погрешни впечатления имат хората за певиците, мислят си, че щом пееш, и друго правиш. Казвам най-тактично, че аз съм тук, за да пея и че нещо се е объркал явно. Отговорът отсреща обаче е: „Абе аз знам певиците какво правят“. Усмивката ми се помрачава в такъв момент, напускам масата и повече не се връщам. На другия ден ми се е случвало да ме срещнат из града и да ми се извиняват за казаните думи. Какво да се прави, всяка работа си има недостатъци. И женени мъже са ми предлагали любов за една нощ. Това мисля, че е заради пайнерките, голяма част от тях си имат хонорари за платена любов. Правят го такива момичета, които не знаят да пеят, и търсят покрай едното да изкарат пари за другото.
– Ако създадеш семейство, ще прекратиш ли с тази работа?
– Да, задължително, и то без да ми поставя условия мъжът до мен, сама ще се откажа. Искам когато дойде този момент, да обърна максимално внимание на семейството, да не са лишени от присъствието ми. Досега каквото било – било, давам път на младите. Копнея за спокоен и нормален семеен живот. В далечно бъдеще се виждам една улегнала домакиня и майка със стабилно семейство, но пак с оранжева коса, най-важното обаче е живи и здрави да сме.

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. иво

    Въобще няма общо с Преслава..има да я гони и пак няма да я стигне.Кръчмарска певица,нищо повече.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *