Цвети става все по-добре с всеки изминал ден! Остават проблемите с гръбнака и белия дроб

Цвети се подобрява с всеки изминал ден. Златната гимнастичка е в съзнание и разбира всичко. Лекарите трябва да се преборят само с проблема с белия дроб, наранен от счупените ребра при падането от повече от 15 метра.

Според лекари винаги, когато се строшат ребра, това води до проблеми с белите дробове. А оттам и до дихателна недостатъчност и дори нарушено кръвообращение, съобщиха медици от „Пирогов“.

„Претърпяла е шок – намаляване на достъпа на кислород до клетките. Не се знае до какво може да доведе увреждането на белия дроб“, коментираха още лекарите. В четвъртък са оперирали гръбнака й успешно повече от 4 часа.

От болницата официално отказаха всякаква информация за състоянието на златното момиче. Последното, което са публикували на сайта си, е от 17 юни. „Състоянието на 21-годишната пациентка е без промяна. Грижите за нея продължават. Тя остава в Централна реанимация в тежко състояние.“

Хубавото е, че въпреки травмите си Цветелина Стоянова се подобрява постоянно, твърдят източниците на „168 часа“.

Освен в белите дробове и гръбнака тя има и други поражения в тялото си, но не така тежки

Според хирурзи практиката показва, че рядко има оцелели при падане от по-висок от 3-4-ти етаж. А от 6-ия, какъвто е случаят със златната медалистка по художествена гимнастика, е абсолютно чудо да оживее човек.

„При това ускорение, което дава на падането земното притегляне, имало е рязък удар. Стига се до тежка компресия на органите, може да има микрокръвоизливи или дори по-сериозни.

При всички случаи е преживяла сътресение на вътрешните органи“, коментират хирурзи. Според тях най-нежният е именно далакът, който е отстранен от тялото на Цветелина Стоянова. Той е мек като гъба, покрита с тънък слой лигавица и най-лесно се уврежда. Ако има травма и кръвотечение или спукване на далака, е невъзможно да се спре кръвта, без да се отстрани далакът.

Меката тъкан не може да се зашие като другите органи и затова е опасно за живота да има кръвоизлив в този орган.

Далакът се намира вляво под ребрата под диафрагмата.

Има форма на кафеено зърно с дължина от 8 до 15 см и ширина от 6 до 9 см

Другото му име е слезка и е най-големият лимфоиден орган. Не е жизненоважен, така че човек може да живее и без него, защото функциите му може да се поемат от други части на тялото. Далакът има имунологична, филтрационна и кръвотворна функция.

Взема участие в обмяната на веществата – на желязото и белтъчините. Отговаря за съсирването на кръвта.

Играе ролята на филтър за бактepиитe, защото задържа микробите. При инфекции се уголемява като сливиците и лимфните възли до три пъти от обема си.

Отстраняването му води до намаляване на защитните сили на организма и е задължително да се имунизират пострадалите срещу пневмококова инфекция.

Тя може да доведе до пневмония и заразяване на кръвта. Пострадалите пият лекарства, трябва да се хранят с много зеленчуци и плодове, да правят физически упражнения. Задължително се следят и показанията на кръвта.

Много често пострадалите в катастрофи са оперирани заради травми в далака и той се отстранява. Преди години се е смятало, че това не води до проблеми, но сега се изрязва само при изключително тежки увреждания.

Факт е обаче, че много хора у нас и по света, пострадали в тежки сблъсъци, живеят без далак дълги години.

По прогнозите на хирурзи периодът на първоначално възстановяване на Цвети при множеството травми и след отстраняването на далака ще продължи поне месец.

„След такъв удар критичният период трае 30 дена и чак тогава може да се разбере накъде вървят нещата. Обикновена рана зараства за една седмица. А нейните са сериозни. Благоприятното при гимнастичката е, че тя е млад организъм – едва 21-годишна, и е спортистка“, казват източниците.

При травмиран бял дроб и счупени ребра според лекарите болният получава болки при дишане и при движение. Затова дишат повърхностно и стоят извърнати към засегнатата страна. Благоприятното при Цвети е, че е тренирана, не пуши и не пие, както и младата възраст. Това значи, че белият й дроб е бил здрав преди травмата и има шансове да се оправи.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *