А. Робева се забърка в скандал, бившата зам. кметица на Благоевград получила 5000 лв. кеш по проект

Бившата заместник-кметица на Благоевград Антоанета Робева, която миналия юни напусна общината след по-малко от 1 г. работа във възловия ресор строителство и започна работа в екипа на врачанския кмет с благоевградски старт в кариерата Калин Каменов, стана обект на бурни дискусии във врачанския ОбС заради харчовете на врачанския бюджет по нея.

Въпросът бе повдигнат от кмета на село Бели извор Кирил Илиев, който попита общинския управник Каменов защо и на какво основание са изплатени 5000 лева на съветничката на зам. кметицата Мария Попова – Антоанета Робева от Благоевград, за какво точно й е платено, както и колко такива съветници като Робева са назначени в общината и с какви пари им се плащат заплатите, след като в щатното разписание на общината официално няма такава длъжност.

Според отговора на Каменов, изпратен писмено до селския кмет, с копие от който вестник „Струма“ разполага, „относно цитираното плащане от 5000 лв. на моя съветничка – такива плащания се извършват по договори за услуга, за извършване на определена работа по проекти, по правилата на съответната програма и предвидените дейности по проекта. Средствата са целеви, в бюджета на проектите, които се изпълняват от Общинската администрация. Плащането е за подготовка на тръжна документация по проект „Повишаване на енергийната ефективност в общинската образователна инфраструктура на гр. Враца“.

С други думи, сумата от 5000 лв., които Робева е получила, са част от общо 777 000-те лв., отпуснати за проект, с които ще се ремонтират отоплителните инсталации на 5 врачански училища.

Според кмета на с. Бели извор, с когото вчера се свързахме по телефона, освен този хонорар Робева получава и месечна заплата от 1200 лв., без името й да фигурира в сайта на община Враца – нито като съветник на зам. кметицата Мария Попова /както бе оповестено в началото на назначението й/, нито като специалист или консултант по санирането. Името на бившата зам. кметица в Благоевград се среща само на едно място в сайта – като „длъжностно лице за контакти и информация, свързана със санирането“. Там Робева е посочила служебния имейл адрес на зам. кметицата Попова.

Още през декември миналата година, когато Антоанета Робева влезе в екипа му, Каменов я представи като „експерт от община Благоевград, който ще подпомага работата на екипа, отговорен за националната програма „Енергийна ефективност” във Враца.

„Антоанета Робева е човекът, който успя да направи така, че в Благоевград сключените договори бяха близо 200”, похвали я врачанският кмет, който завърши висшето си образование в Благоевград, а после оттук ГЕРБ го издигна до ниво зам. министър.

Явно до момента експертката не е успяла да разгърне всичките си способности в областта на санирането, защото Враца е на опашката в списъка на градовете, успели да се включат в тази национална програма. Там санирани са само 11 блока /по миналогодишни проекти, когато Робева още не бе отишла във Враца/ и има още 2 чакащи финансиране в различна степен на готовност.

„То да беше само Антоанета Робева, човек да си затвори очите, но Каменов докара във Враца още много такива като нея от Пиринския край”, коментира вчера за вестник „Струма“ Кирил Илиев, кмет на Бели извор, Врачанско. „Освен от Благоевград такива съветници пристигнаха и от Петрич, от Гоце Делчев, от Варна. Докара си личен фотограф от Благоевград, доведе някакъв друг благоевградчанин – кинезитерапевт, на когото даде персонална кола, без никой да знае с какво се занимава, направи си електронна медия да го хвали – „Свободна Враца“, която пак се списва от хора от вашия край, и за всичко това се плаща с парите на община Враца. Дойде и един Борислав Димитров, май от Гоце Делчев, който отговаря за контрола на кламерите. В официалния си отговор до мен по повод неговите ангажименти Каменов всъщност обяснява, че „основната задача на Димитров е да увеличи контрола и качеството на стопанисване на стоковите и материални ценности, необходими за работата на общинската администрация“.

„Пълни глупости са тези обвинения, вярно, имам от Благоевград, имам и едно момче от Петрич, но съм назначил хора и от други краища на страната”, коментира вчера за вестник „Струма“ Калин Каменов.

По въпроса за Антоанета Робева той обясни, че е работила като експерт по санирането, но май договорът й с общината вече бил изтекъл. „Ще остане обаче във Враца, защото благодарение на нея доста напредваме по тази програма за енергийна ефективност, тя се среща с хората, обяснява им какво трябва да направят и нещата вървят доста добре”, похвали я врачанският кмет.  

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *