Атентаторите наели квартира в Истанбул преди 3 месеца, намерен е руски паспорт

Общо 22 души са задържани в Истанбул и Измир за връзки с Ислямска държава и атентата на летище „Ататюрк“, при който загинаха 44 души и 239 бяха ранени, съобщава Хюриет дейли нюз.

Полицията установи, че тримата атентатори самоубийци са от Русия, Узбекистан и Киргизстан. Паспортът на руснака е бил открит в квартира в истанбулския квартал Фатих. От полицията са съобщили, че той е от дагестански произход и е влязъл в Турция с фалшив паспорт преди около месец. 

По-ранни информации гласяха, че атентаторът с руски паспорт е чеченец, цитирано бе и името Осман Вадимов, но руски източници отрекоха такъв чеченец изобщо на съществува..

Атентаторите са били в тази квартира преди нападението на летището. Те са я наели преди 3 месеца като са платили в брой.

Наели са такси до летището от близка улица. носели три раници и багаж и казали на шофьора да ги откара до летище „Ататюрк“. Там слезли пред залата за пристигащи на международния терминал. Оттам всеки се отправил към планираното място с пояс с експлозиви на кръста и автомат Калашников в багажа. 

Единият се отправил към подземния паркинг, другият към международни полети – пристигащи, а третият към терминала за международни полети – заминаващи, казват източниците на Хюриет. В паркинга не е имало жертви, всички загинали и ранени са от терминалите, съобщават още те. 

Атентаторите възнамерявали да вземат заложници и да се взривят с тях, но били разконспирирани от полицай на входа на международния терминал и замисълът им не могъл да се осъществи.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *