2 милиона евро искат националите ни, за да класират България на световното по футбол в Русия

2 милиона евро отборна премия са поискали националите при класиране на световното първенство по футбол в Русия през 2018 година. Информацията разкриха пред „България Днес“ хора от кухнята на тима.
„Лъвовете“ започват квалификационния цикъл с домакински мач срещу Люксембург идния вторник на стадион „Васил Левски“. България е в изключително трудната група „А“, където са още финалистът от последното европейско първенство Франция, Холандия, Швеция и Беларус. Единствено първият от групата се класира директно за мондиала, а вторият ще мине през ситото на баражите.
Националният отбор е на лагер-сбор от понеделник в Бояна. В дните преди първия двубой с Люксембург ще се проведе официална среща с президента на футболния съюз Борислав Михайлов, на която ще бъдат договорени бонусите за играчите и треньорския щаб. Премиране ще има единствено при класиране на световното първенство, колкото и малко вероятно да изглежда това към момента.

Любопитното е, че за класиране на предишния мондиал в Бразилия бяха обещани 1,5 милиона евро. Тогава селекционер бе Любослав Пенев, но мисията не бе изпълнена. Сега сумата за бонуси ще бъде завишена, но това е съвсем логично, тъй като в БФС също ще се облажат стабилно при успех.
Премиите за отборите на световното първенство в Русия ще бъдат вдигнати с 22% в сравнение с предишния мондиал през 2014 година. Финалистите в южноамериканската страна тогава си разделиха общо $576 милиона. Световният шампион Германия лапна $35 милиона, а финалистът Аржентина – $25 милиона.
Първенството в Русия след 2 години ще бъде най-скъпото в история на футбола. Наградният фонд, заделен за отборите, се равнява на внушителната сума от $700 милиона. При самото си класиране 32-ата финалиста директно получават от ФИФА по $2 милиона за подготовка. Отпадналите 16 тима в груповата фаза ще се утешат с по 10 милиона долара премия. Елиминираните на осминафинал вземат $12 милиона. $18 милиона очакват достигналите до четвъртфинал. Големите пари са за тимовете от финалната четворка. Шампионът взема 50, финалистът – 40, бронзовият медалист – 30, а четвъртият – 25 милиона.

До мача с Люксембург националите ще тренират при закрити врати на базата на БФС в Бояна. Официалната тренировка на стадион „Васил Левски“ ще бъде в понеделник, а на следващия ден от 21,45 часа е самият двубой. Главен арбитър ще бъде 38-годишният Гедиминас Мазейка от Литва с помощници Витаутас Симкус и Витенис Казлаускас.
Националният селекционер Ивайло Петев не пожела да постави като цел пред тима задължително класиране на световното.
„Цели в по-дългосрочен план не можем да правим. Моят личен приоритет е мачовете да са разделени – всеки сам за себе си. Най-важният е следващият мач, фокусираме се изцяло върху него. Моята лична надежда е да се представим на ниво, да играем атакуващ футбол и да победим. Това е единствената ни цел“, заяви Петев.
„Това е жребий, ние не можем да избираме срещу кой да започнем, такъв е бил жребият, такъв отбор ни се е паднал, а след това имаме две гостувания. Няма несериозни противници. Имаме доста тренировки до самия мач, така че всеки може да попадне в стартовия състав. Загубите са част от футбола, надявам се в мача, който ни престои, да победим и това малко ще отмие срама, който мина. Основното нещо е, когато играеш за националния отбор, да дадеш максимума от себе си. Националната фланелка е гордост, чест и ние трябва да я защитаваме по най-добрия начин“, отсече селекционерът.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *