HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Мекици

Продукти:

15 г прясна мая
1 ч. л. захар
60 мл топла вода
500 г брашно тип 500
1 ч. л. сол
200 г кисело мляко
200 г топла вода или прясно мляко
олио за пържене

Приготвяне:

Маята се размива заедно със захарта в 60 мл топла вода. Оставя се да шупне за 10 минути настрани. В купа се сипва водата заедно се киселото мляко. Прибавя се шупналата мая и всичко се разбърква добре. В друга голяма купа се сипва брашното и по средата се оформя кладенче. Вътре се изсипва разбърканата смес с маята. Добавя се солта и се омесва тесто, като се меси 10 минути. Готовото тесто трябва да бъде гладко и еластично. Прехвърля се в намаслена купа и се покрива. Оставя се на топло място за 60 минути или докато тестото увеличи обема си два пъти. Втасалото тесто се премесва още един път и се разделя на 18-20 топчета. В дълбок тиган се сгорещява олио. Всяко топче се оформя на плоска питка, която се пуска в силно сгорещена мазнина. Мекиците се пържат 8-10 секунди от всяка страна. Мекиците се поднасят поръсени с пудра захар или със сладко/сирене.

Коментар с Facebook

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *