Невероятна находка! Златно съкровище в гърне излезе от корените на дърво!

Общината в Свищов финансира изработването на реплики на 13 златни накита, датирани от времето между 21 и 16 век преди Христа. Това, наречено от специалистите „Свищовско съкровище“, беше предадено преди пет години на Градския исторически музей от неговия откривател Росен Тодоров, който обикалял с металотърсач крайградските местности. В корените на дърво мъжът попаднал на глинено гърне, в което имало 13 златни и 6 бронзови предмета, останали заровени почти 4 хиляди години. Златните накити са една спираловидна гривна, шест гривни за врат, от които три с усукана украса и три с гладка повърхност, както и шест украшения за облекло или коса.

Тяхното тегло е над 266 грама и са изработени от злато, което е  между 18 и 21 карата. Бронзовите предмети са брадви и оръдия на труда. Според експертна оценка находката е от Бронзовата епоха и има висока историческа, научна и художествена стойност, защото подобни съкровища се откриват много рядко, пише блиц.

Оригиналните златни накити  се пазят в трезор, а техните реплики ще бъдат показани по време на есенните празници „Свищовски лозници“. След това ще влязат в постоянната експозиция на Градския исторически музей.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *