Абитуриентите в Дупница се отказаха от втора бална вечер в Турция, само 10 от Механото отиват в Кушадасъ

Зрелостниците от средните училища в Дупница нарушиха традицията и се отказаха да продължат празника си с втора бална вечер в Турция. При над 300 абитуриенти в града само една група от 10 абитуриенти от Механотехникума в Дупница ще отидат на  екскурзия в Турция.  

Директорката на ПГ „Сергей Павлович Корольов” Елена Костадинова заяви, че само 10 абитуриенти от завършващите общо 74 в училището ще отидат на екскурзия в Кушадасъ.

„130 са зрелостниците в ПГ „Хр. Ботев”, те ще празнуват само на бала си в Сандански. Директорката на училището Геновева Ризова заяви пред репортер на “Струма”: „Абитуриентите сами решават дали да ходят на екскурзия в чужбина и дали да продължат празника с още няколко дни. Почти всички ученици в ПГ „Хр. Ботев” продължават обучението си във висши учебни заведения и нямат време за продължителни купони. Нито един клас от 5-те завършващи тази година няма да ходи в Турция, каквато беше практиката”, заяви Г. Ризова.

Абитуриентка от ПГ по хранително-вкусова промишленост сподели: „Не се организирахме за екскурзия в Турция, защото голяма част от родителите ни нямат достатъчно средства, за да ни платят разходите и за екскурзията до Турция. Има време, животът е пред нас. Ще отидем друг път. Родителите ми изтеглиха 5000 лв. кредит за тоалета и гостите, които сме поканили за изпращането ми на бала. Не мога да искам повече от тях”.

И зрелостниците от ПГ по облекло и ПГ по автотранспорт са се отказали от разходка до Босфора поради финансови причини.

Репортерска проверка установи, че предлаганите 5-дневни екскурзии и почивка в Кушадасъ ще струват на родителите от 355 до 545 лв., в зависимост от категорията на ресторантите, в които ще празнуват.

През последните години в Дупница беше модерно абитуриентите да продължат бала в Турция. Туроператори обикаляха училищата и увещаваха родители и ученици, като предлагаха много екстри на ниски цени. И тази година туроператори от Благоевград и София са посетили средните училища в Дупница да предлагат изгодни екскурзии, но ученици и родители са отказали.

Както “Струма” писа, около абитуриентските балове повечето родители теглят кредити, за да поканят гости в ресторант, като плащат по 30-35 лв. за куверт. Отделно се плащат по 200-300 лв. за видеозаписи и снимки, а за специално направен кът в ресторанта за снимките родителите плащат още по 50-100 лв. 

Прическата на абитуриентките – пробна и за бала, излиза около 100-150 лв., маникюр по 50 лв., грим до 100 лв., като се добави роклята, обувките, чантата и бижутата сумата набъбва. Тази година е модерно момичетата да наливат силикон, за което се плаща по около 500 лв., защото процедурата се извършва два-три пъти, за да се постигне желаният ефект.

Както „Струма” писа, дупнишките абитуриентки най-често искат да имат устни като Николета Лозанова.

ЙОРДАНКА ПОПОВА


Геновева Ризова

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *