Абитуриентите художници на НХГ показаха в 115 творби какво са научили за 5 г.

Абитуриентите художници от 12 „д” клас на Националната хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ в Благоевград показаха какво са научили за 5-те си години обучение с обща преддипломна изложба. По повод предстоящото си завършване на единствената в цяла Югозападна България паралелка с профил „Изобразително изкуство“ дванадесетокласниците подредиха 115 творби в Регионалния исторически музей. Събитието предизвика голям интерес и десетки учители, художници, приятели и роднини на зрелостниците дойдоха да видят представените дърворезба, графика, живопис, дизайн.

„Младите творци са изключително будни, талантливи, с голям потенциал и немалка част от класа ще продължат висшето си образование в специалности, свързани с изобразителното изкуство”, коментира класният ръководител на 12 „д” клас Илия Филипов. Той разказа, че учениците се подготвяли за изложбата цели две години, а творбите им се характеризират със собствен изказ и стил. 

Развълнувани от последната си обща изява, абитуриентите споделиха за страстта си към рисуването и бъдещите си планове. „Искам да уча „Ландшафтна архитектура“, която до голяма степен е свързана с рисуването“, разясни Петя Чилева, представила три свои впечатляващи графики с туш и кредов картон. Младата художничка е от Разлог, тя наследила любовта към изкуството от бащата си Спас Чилев и поощрявана от него, решава да учи в НХГ.

Погледите отдалеч привличаше и огромната мозайка на Илина Стойнова, изобразяваща розово фламинго, като и картината живопис с размери метър на метър на съученичката й Борислава Николова.

„Рисувам от съвсем малък. Увличам се по графиките, композициите, по принцип съм почитател на класическия стил и съм портретист“, призна Георги Манов. Той се е насочил към  инженерен дизайн.

Изложбата откри учителят в НХГ, известният благоевградски художник Живко Янев.

„Приятно съм изненадан от огромното разнообразие и цветова гама на различните стилове. Картините показват цялостното израстване на учениците, както и че 5-те години обучение не са били напразни“, каза директорът на НХГ Марин Митов и благодари на учителите и гимназистите за положения труд и старание.  

Изявата на дванадесетокласниците уважи и началникът на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов. Той с интерес  разгледа всички картини и ги определи като впечатляващи. „Творбите доказват по един безспорен начин, че учениците притежават необходимите знания, умения и успешно се развиват в избраната от тях посока“, констатира началникът на РУО.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *