Абитуриенти в Якоруда с уникален подарък за училището

Уникален подарък направиха тазгодишните абитуриенти от ПГ „П. Р. Славейков“ в град Якоруда на своето училище. Със събрани от тях средства на външната стена, точно до входната врата, грейна образът на Славейковата героиня Гергана от поемата „Изворът на Белоногата“. Стенописът е изрисуван от художник от София, който се справил със задачата за четири дни.

Неслучайно 38-те дванадесетокласници са избрали Гергана да посреща всяка сутрин учениците на входа. Желанието им е освен да оставят оригинален спомен, а и да напомнят на поколенията след тях нравствените добродетели на Славейковата героиня – трудолюбие, смелост, твърдост, почтеност, обич към род и родина. В знак на благодарност към своите учители тазгодишните випускници са вмъкнали под образа на Гергана и един от мъдрите цитати на Славейков „Учителите държат бъдещето на народа в ръцете си“.    

От гимназията споделиха, че е традиция в училището завършващите да оставят нещо трайно за спомен, но стенопис се прави за пръв път. Подаръкът от миналогодишния випуск е картина на Славейков, но върху платно, и тя краси фоайето на училището.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *