Абитуриентка в НХГ, дъщеря на бизнес семейство от Тополница, печели конкурси и надпявания, пременена в над 100-г. носия, избра да учи “Национална сигурност”

Абитуриентката от Националната хуманитарна гимназия в Благоевград Борислава Георгиева печели конкурси и надпявания, пременена в уникална носия на над 100 години. Гимназистката завършва след месец “Народно пеене” в класа на Милана Влахова, дъщеря е на бизнес семейството Гичка и Венко Георгиеви от петричкото село Тополница, които имат шивашки цех там. Изключителната носия е специален подарък за талантливата Борислава от председателя на читалището в родното й село Георги Иванов, където тя пее от години със състава за автентичен фолклор на местните баби.
“Пея от малка и съм влюбена във фолклора ни, сигурно затова мечтата ми бе да имам истинска, оригинална носия, тъкана, везана и шита някога от прабабите ни”, разказва ученичката в благоевградската бивша Солунска гимназия.
Читалищният председател пък, който ръководи и народния оркестър в селото, е колекционер на такива носии и без повод, заради таланта и страстта на момичето към родния фолклор, й подарил кошуля и раирана сая, тъкани преди повече от век.
“Носията ми е от село Катунци. Пафтите са сребърни, ръчно ковани в Петрич, тежат около 300 грама и са ми подарък от татко. Подбрадникът е от село Пирин, сребърен и също ръчно кован, подари ми ги приятел. Сред накитите са и турски монети, нанизани на огърлица. Чорапите ми също са стари и са от Мелник. Само забрадката си е моя и нова”, разказва историята на премяната си гимназистката.
Като се има предвид бизнесът на семейството, за Борислава не би било проблем изработването на нова носия, но самата тя разкрива: “Материалите днес не са същите, а и изработката няма как да е същата. Имам нова носия, но разликата в усещането, като облечеш едната и другата, е огромна. Когато съм с автентичната, сякаш пренасям духа на фолклора и на времето, затова толкова държа на нея”, разкрива младата певица. Признава, че й е хрумвало да се появи на абитуриентския си бал с носия. “Изкушаваше ме тази мисъл доста време, но размислих. В днешно време младите хора гледат по особен начин на този тип обличане и етно мотивите, според мен те не са отворени достатъчно към традициите ни и ги забравят”, обяснява причините да се откаже от идеята Борислава.
Тя тръгнала на уроци по пеене още в първи клас, водили я в Петрич при ръководителката на фолклорна формация “Хераклея” Елена Димитрова, която я подготвила не само по пеене, но и по солфеж за кандидатстване в Националното музикално училище в Широка лъка. Приели я без проблем, две години учила там, но след ученически конфликт почувствала, че я подценяват, и напуснала.
“Не ми даваха поле за изява, не ме включваха никъде за участия”, разкри талантливата изпълнителка. Така в 10-и клас се озовала в НХГ – Благоевград. “Това е единствената гимназия в целия Югозапад, в която се изучава музика, и затова се преместих в Благоевград”, обясни тя. Попада в класа на преподавателката по народно пеене Милана Влахова, която същата година се върнала в училище от майчинство.
“Борислава беше с много ниско самочувствие, когато дойде в НХГ, нямаше никакво желание за работа и първото, което се опитах да направя, бе да й вдъхна вяра в себе си, за да покаже своя талант и красотата на гласа си”, припомни си началото на общата им работа М. Влахова. “Тя е ученичка за пример и има много качества, които малцина притежават: отговорност към всяка поставена задача, отлично възпитание, много работлива и никога не се опита да излъже или да кръшка, с три думи – момиче на място. Една фибичка не е забравила, когато тръгваме на конкурси, перфектна е във всяко отношение”, не пести похвалите си учителката й и признава, че ще й е много мъчно да се разделят.
Двете преминали през конкурси и концерти с много победи и награди, повечето от които първи места. Последното отличие е “Златна лира на Орфей” от националния конкурс “Орфееви таланти” в Пловдив, където сред конкурентите й са приятели и бивши съученици от училището в Широка лъка. В момента с учителката си се готви за “Пирин фолк” – Сандански, където ще участва с авторска песен по текст на Веселка Василева и музика и аранжимент на Димитър Стефанов.
“Има сцена и ценители на фолклорните изпълнители, има доказани имена в тази област и смятам да остана да се развивам в тази посока”, казва Борислава Георгиева и категорично отхвърля всички идеи да премине към попфолка за по-добра реализация и печалба. Поне на този етап от живота си. “Искам да пазя традициите. Баба ми като млада е била певица в читалището в селото ни, от нея и от бабите в състава научавам много автентични стари песни, които са много ценни и много малко хора са ги чували днес. Баща ми също пее много добре”, разказва за предаването на певческия талант в рода си абитуриентката.
Миналата година през октомври Борислава, без да знае, се оказала рекламно лице на ХIII международен фестивал “Малешево пее и танцува”. “Приятели ми се обадиха, че са ме видели на билборд на главен път Е-79. Бях много изненадана, защото никой не ми беше казал, че сред хилядите участници са избрали съвсем случайно моя снимка, правена на същия фестивал”, казва тя.
Борислава е сред лицата, запечатани от известения фотограф с афинитет към фолклора и традициите ни Асен Великов и включени в изложба, която по великденските празници бе в Сандански на “Улица на занаятите”.
“Той дойде на фестивала и не можехме да се откъснем, искаше само нея да снима и всичките снимки са правени зад сцената”, разказва учителката Милана Влахова. “Борислава носи някаква магия в себе си, която привлича хората и където и да идем, непрекъснато искат да я снимат, още преди да се качи на сцената и да покаже какво може”, щастлива е заради ученичката си преподавателката.
Борислава вече има и направени първи записи на автентични песни с аранжимент на големия тамбурист и композитор Валери Димчев. Намира време за всичко, дори да помага в семейния бизнес на родителите си в почивните дни, когато се прибира у дома. През уикендите цялото семейство, включително и по-голямата й сестра, са сред най-редовните в читалищния танцов състав в Тополница.
Борислава вече е решила какво иска да следва – “Национална сигурност” в ЮЗУ “Н. Рилски”. Но ще продължи да пее. Готова е за смяна на “униформите”, но се зарича, че ще направи всичко, за да стане известен фолклорен изпълнител и началото вече е поставено с няколко участия в програми на телевизии, при това пее на живо, без да се възползва от възможностите на плейбека.
“Напълно завършен артист е”, откровена е преподавателката й Милана Влахова и като й предрича голямо бъдеще, й го желае от сърце.
ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *