АБСУРДЕН КАЗУС! Емигранти в САЩ вдигат на крак БГ институциите с твърдението: Половин вила в Сандански мистериозно изчезна, продадена с посредничеството на съдебен заседател

Абсурден имотен казус с мистериозно изчезнала половин вила в санданско село от няколко дни е на вниманието на президента на републиката Румен Радев, омбудсмана Мая Манолова, Инспектората на ВСС и гл. инспектор Теодора Точкова. Отделно тече и дело в Окръжен съд – Благоевград, където собственикът на имота инж. Божидар Костадинов Ангелов от Петрич се опитва да си върне правата над мистериозно изчезналата половин вила. Той разказа лично в редакцията историята с мистериозното изчезване на половината имот.

Сагата е от далечната 1968 г., когато майката на Ангелов – Райна, и сестра й Иванка Янева Николова от Сандански си построяват едноетажна вила от 32 кв.м в Пирин. Сестрите вдигат 2 стаи, разделени от тясно коридорче, и си ги поделят поравно – по 16 кв.м. Когато строежът е готов напълно, през 1972 г. те декларират в община Сандански по 16 кв.м, или 1/2 вила в местността Мозговица, и започват да си плащат данъците.

Семействата им години наред ползват общата вила, като всяко си ходи в собствената стая. През 80-те години на миналия век с допълнителна преграда и 2 отделни входни врати Ангелови и Николови разделят окончателно къщата на 2 еднакви части.

По-късно Божидар Ангелов и съпругата му Вили заминават да работят в САЩ, а вилната им стая продължава да се ползва от сестрата на Божидар – Мария. Другата пък се наследява от братовчед му Никола Дековски, който е моряк в Бургас.

При едно от връщанията му в България преди 8 години Божидар Ангелов с изумление разбира, че във вилата им още през 2006 г. се е настанил друг човек и е започнал да я достроява. Оказва се, че това е Димитър Кехайов от Сандански, който я купил от братовчеда Дековски срещу 4300 лв. Купил при това не половината, а цялата вила от 32 кв.м, която морякът представил за своя. Продажбата станала с пълномощно, издадено от Кехайов на Иван Вергов от Сандански, който по случайност се оказва съдебен заседател в местния съд.

Междувременно Божидар Ангелов задейства в Министерството на земеделието процедура да купи земята под своите 16 кв.м. За целта той комплектува 25 документа, сред които са и нотариален акт за собственост на стаята, документи за внасяни данъци и т.н.

След като разбира, че братовчедът е продал зад гърба му и неговата част от вилата, емигрантът отива на оглед и вижда, че тя вече е 3-етажна масивна постройка, която новият й собственик Д. Кехайов строи и достроява без всякакви разрешителни, тъй като местността е в обхвата на НП „Пирин“. Ангелов завежда дело в санданския съд, но съдия Калугерова отхвърля предявения от него иск.

В свидетелските си показания Мария Илиева, Мария Митрева и Иван Стоянов заявяват, че преди половин век двете сестри са строили заедно вилата и са я ползвали заедно, решението си санданската съдийка базира върху показанията на вещите лица, според които, тъй като в момента в имота не съществува вила от 32 кв.м, а има съвсем различна триетажна сграда, то следователно 16-те кв.м на сем. Ангелови не съществуват.

Във въззивната жалба до Окръжен съд – Благоевград петричкият адвокат Тома Гунчев е направил само едно доказателствено искане – съдебно-техническа експертиза да отговори на въпроса построената през 1968 г. едноетажна вила с площ от 32 кв.м съставлява ли част от настоящата вила на 3 етажа с площ от 61,42 кв.м.

Ако и в Окръжен съд не срещнат разбиране, сем. Ангелови са готови да изпратят този имотно-математически казус в Страсбург. И сериозно да преосмислят решението си все някога да зарежат Америка и да се върнат да изживеят старините си в България.

БОРЯНА ЦОНЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *