АБСУРДНА СИТУАЦИЯ! Бизнесменът, общински съветник, Р. Калайджиев купи на търг 20 дка водоеми край Ощава, кметът Н. Георгиев не му позволява да ги ползва

Благоевградският общински съветник Румен Калайджиев се оказа в патова ситуация, след като си купи на редовен търг от община Кресна имот, но в същото време общината не му позволява да го ползва. За абсурдната ситуация, в която изпаднал, той разказа по време на пожара в Кресна, тъй като въпросният имот се намира в землището на засегнатото с. Ощава и е пряко свързан с работата на пожарникарите около потушаването на огъня. Ето какво разказа Калайджиев:

„Преди 4 години община Кресна пусна на търг 20 дка обществени водоеми. Явих се на търга, купих ги, вече не си спомням за колко, с намерението да направя тук рибарници, защото водоемът за това става. Оказа се, че трасето от водоемите до реката не е на никого и аз платих, за да стане общинско, за моя сметка актувах вадите, за да ги подаря на общината. Подадох молба в Басейнова дирекция за получаване на разрешително за водовземане от Ощавска река и едва преди половин година го получих.

Междувременно сега, при пожара, ако не бяхме разрешили на цистерните да пълнят вода от нашия водоем, Стара Кресна и Ощава нямаше да ги има на картата. Обадиха ми се да осигуря кебапчета за пожарникарите, вчера /б.р. във вторник/ по молба на кмета откарах храна и вода на евакуираните от с. Влахи, и въобще помагах с всичко, за което ме помолиха.

И изведнъж получавам призовка да се явя като заинтересована страна на дело, което кметът на Кресна води срещу Басейнова дирекция заради разрешителното за водовземане, което ми е издала. Кресненският управник Николай Георгиев се притеснил, че реката ще пресъхне, тъй като междувременно през 2014 г. такова разрешително за водовземане получили и ВЕЦ-овете на реката, които май са 4, като 2 от тях, които са на Данчов и Пъхов, работят, а другите 2 се строят. Георгиев твърди още, че Басейнова дирекция ми издала разрешителното, без реално да прецени опасността, че с него се нарушавал общественият интерес, като вероятно има предвид поливането, че има опасност аз като си напълня водоема, да настъпят негативни въздействия върху бреговете на реката и т.н.

За мен ситуацията е абсурдна. За какво ми го продадоха водоема, след като не мога да го ползвам? Ще си го купи ли сега обратно общината и ще ми върне ли парите, които хвърлих да доказвам собствеността й?”.

Записа ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *