Авангардистът Ив. Яхнаджиев се справи с татусите на световната шампионка по кикбокс А. Ситнилска и за 24 ч. я изрисува цялата с бои в центъра на Благоевград

Най-скандалният и авангарден български художник Иван Яхнаджиев, изключван от СБХ заради нестандартното си мислене, вложи цялото си старание, за да покрие с боички ефектната татуировка на жена със самурайски меч и ангелски крила върху ръката на световния и европейски шампион по таекуон-до и кикбоксАлбена Ситнилска /на снимките/. Доста боя отиде и за заличаване на останалите й татуси – върху краката и гърба. Резултатът беше впечатляващ – след 2 часа изваяното тяло на носителката на наградата „Златен пояс“ в категория най-добър спортист при жените от Националната асоциация на бойните спортове приличаше на една от 15-те абстрактни маслени картини на Яхнаджиев, които той донесе в Благоевград за откриване на поредната си изложба.

Художникът, въвел преди 20 г. бодиарта в България, и шампионката бяха част от проект на благоевградска кабелна телевизия. Шоуто на живо се проведе в ресторанта на мол „Ларго”, но заради забавянето от първоначално обявения час публиката бе малобройна.

Авангардният майстор на четката пристигна в Благоевград в панталон на бяло и червено райе, комбиниран с жълта шапка, и прикова погледите на посетителите както с външния си вид, така и с неподправено широката усмивка. Той обясни, че пристига с удоволствие тук, защото има много приятели сред колегите, а и градът е много хубав. След като изстърга с нокът няколко излишни мазки от картините си и ги приведе във вид, подходящ за продажба, той отиде да се преоблече в не по-малко артистичен работен костюм, представляващ бял и порядъчно изцапан с боя гащеризон. Яхнаджиев поръча много съдове с вода за миене на четките си и призна, че няма идея в какви цветове ще изрисува тялото на Ситнилска – изборът зависел от блясъка в очите й.

Кикбоксьорката с 28 европейски и 3 световни титли в отделните дисциплини на таекуон-до плюс 1 световна и 2 европейски на кикбокс пък бе облечена в модерни, окъсани дънкови шорти. Тя пристигна доста преди маестрото и близо час се подкрепяше с късо кафе и безалкохолно. През цялото време Албена ровеше в таблета и телефона си, правеше клипчета и снимаше интериора на заведението. Със свенлива усмивка блондинката посрещаше подмятанията на домакините си, че няма нужда от рисуване, защото тялото й е достатъчно украсено с татуси. После сподели, че за пръв път ще е модел за бодиарт и се надява художникът да спази обещанието си да покрие тялото й с боя максимум за 2 часа. „Добре че е на закрито, много съм притеснителна и не бих се съгласила да участвам, ако сеансът трябваше да е на открито и да ме гледат много хора“, довери таекуондистката и отиде да си облече бански.

Иван Яхнаджиев е артист с щури идеи, възпитаник на големия живописец Дечко Узунов и автор на стотици абстрактни творби в областта на пейзажа, натюрморта и фигуралната композиция, голяма част от които са в частни колекции в Гърция, САЩ, Финландия, Франция, Швеция, Япония, включително и в домовете на Маргарет Тачър и Берлускони. Ситнилска не е първата спортистка, с която прави бодиарт – през 2014 г. четката му твори и върху тялото на Мерлин Арно, носителката на 3 златни и 1 сребърен медал от Мастърс олимпиадата в Ница по лека атлетика. Правил е бодиарт дори в църква в Италия, където живее много години при сина си.

Веднага след откриване на изложбата Яхнаджиев и Ситнилска си заминаха, но не преди спортистката да си вземе дълъг душ, за да открие отново татусите си.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *