Аварийно изключване на трафопоста в Завода за високоговорители заради теч остави без ток 16 благоевградски фирми

Авария в трафопоста на Завода за високоговорители в Благоевград остави без електричество 16 фирми.

„От четвъртък на обяд сме без ток. Ние ползваме електричество от трафопоста на Завода за високоговорители, плащаме редовно. Започваме новата работна седмица на тъмно. Закъсваме със спедициите, работниците мръзнат, бизнесът ни се съсипва”, сигнализира в редакцията на „Струма“ бизнесменът Кристиян Трендафилов, чиято фирма е под наем в базата на шивашката фирма „Ледиан“.

Трафопостът е на ЗВГ с управител Живко Сучев, научи „Струма”.

„Причината за създалата се ситуация е аварийно изключване на трафопоста на 20 ноември  заради лошо техническо състояние и силен теч. Собственикът на трафопоста трябва да го приведе в добро техническо състояние, след което има задължителна процедура. Трябва да отиде в Центъра за клиенти на ЧЕЗ и да заплати цена за възстановяване на електрическото захранване, да представи протокол за изпитание на съоръжението и да подаде декларация, че е извършен ремонт на покрива и са подменени компрометираните елементи”, обясни процедурата пиарът на ЧЕЗ Маргарита Насева.

Репортер на „Струма“ отиде на място и разговаря с изпълнителния директор на Завода за високоговорители инж. Живко Сучев. Ето какво обясни той: „В сряда вечерта имаше теч на вода в нашата подстанция и трафопостът е изключил. Ние нямаме право да влизаме в нея, това е в правомощията на фирма „Кенеди Метал”, с която имаме договор, а те поддържат директна комуникация с ЧЕЗ. В сряда от „Кенеди Метал” ни казаха, че трябва да се изолира влагата, и още на сутринта в четвъртък купих 24 листа поцинкована ламарина, която в рамките на деня бе наредена от 15 човека. Фирма „Кенеди“ работи през почивните дни, а лично аз в неделя съм чистил в подстанцията. Подстанцията ни е стара и от октомври миналата година започнахме да търпим много загуби – между 3000-3500 лв. на месец. За да намалим загубите за предприятието, свалихме трансформатора от 1000 киловата и купихме друг от 400 киловата. От септември тази година загубите вече са 1200 лв., което също не е малко, тъй като това са две работни заплати. В нашето предприятие, което е най-старото в региона, останаха около 20 човека от 1800 души навремето, но въпреки всички трудности продължаваме да работим. Ние нямаме сметка да поддържаме подстанцията и за нас е по-изгодно да бъде спряна от експлоатация. От нашия трафопост черпят ток 16 фирми, като за последния месец ние сме платили авансово 5034 лв., а те 3986 лв. Но ние не притискаме тези фирми да минат на отделно електрозахранване. В момента също сме без ток и за да може да ползваме интернет и изпратим оферти към наши партньори, сме прекарали кабели, за да черпим ток от съседи. Днес идваха представители на ЧЕЗ, направиха снимки и чакаме решение от тях какво да се прави”.

От ЧЕЗ увериха, че веднага след като бъде спазена процедурата от собствениците на трафопоста, екипите на дружеството ще създадат организация за възстановяване на ел. захранването в най-кратки срокове.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *