Аварирал компютър на испанско летище обяви благоевградския туроператор Здр. Чимева за persona non grata, Интерпол я спаси

Благоевградският туроператор Здравка Чимева, която няколко пъти е обиколила целия свят, замалко не бе арестувана на испанско летище, след като повреден компютър отказа да зачете самолетния й билет и машината започна да излъчва SOS сигнали за подозрителен пътник. Първоначално Чимева помислила, че звукът е от скенер, който реагира на нещо метално по нея, и схванала какво става чак след като към нея се втурнала служителка с комплект уреди за сваляне на отпечатъци. След като специалните щипки сканирали линиите на пръстите й, те били вкарани в базата данни на Интерпол, откъдето обаче не ги разпознали и благоевградчанката се оказала отново в изходна позиция – като пътник с нередовен билет. Чак след като служителка на летището сканирала самолетния билет на друг компютър и този път всичко било ОК, станало ясно, че повредата е в първата машина.
Малко по-късно благоевградската делегация, състояща се от 30 дами от сдружение „Ние, жените“, председателствани от Чимева, и представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса начело с бившия военен комендант Калин Грънчаров, била връхлетяна от втора опасност да не бъде допусната в Испания – оказало се, че една от дамите пъхнала в ръчния си багаж нож, за да реже домати на внучето, което пътувало с нея.
Извън тези дребни детайли, които от вчера разказват през смях на приятелите си в Благоевград, нашите момичета и момчета изкараха 9 незабравими дни в Испания, където бяха по покана на Сдружение „Българска роза“, обединяващо гастарбайтерките ни в Памплона, и дамите от Сдружение „Бланка де Навара“. Първата среща между домакини от Навара и гостите от Благоевград бе миналата година в областния център на Пиринско, когато двете групи се запознаха и още в първите минути установиха, че сякаш се познават цял живот.
Благоевградската делегация посети сградата на испанския парламент в Мадрид, където бе по покана на местна депутатка, разгледа Витория – административен център на Баската автономна област в Испания – Билбао, който е едно от най-големите пристанища в Западна Европа, уникалния град Сан Себастиан и една от най-големите забележителности на Испания – катедралата „Нуестра Сеньора дел Пилар“ в Сарагоса. Сърцата на българите обаче останаха в Барселона и на втория по мащаби в света празник Сан Фермин, където имаха възможност да наблюдават последния ден от надбягването с бикове.
С огромно количество български знамена нашенки участваха и в шествието на различните култури по улиците на Памплона, с което столицата на Навара слага край на ежегодната си празнична седмица. Освен с много емоции и хиляди туристи от цял свят тя се отличава и с лудия си еднократен скок на цените – тогава цената на едно легло в хотел с 3 звезди стига 1200 евро, а свободни легла няма.
Блестящата организация от страна на домакините включваше дори посещение на Nuevo Casino – Pamplona – един от най-старите частни клубове в Испания, датиращ от 1856 г. В аристократичната обстановка на клуба благоевградчани даже получиха разрешение да си направят снимки.
Българите занесоха на общността ни в Испания много подаръци, сред които и уникална икона, изпратена лично от Неврокопски митрополит Серафим. Не успяха само да откарат обещаните 1300 тома с художествена литература, оставени временно на съхранение в читалищната библиотека на Благоевград, които мистериозно изчезнаха няколко дни преди отпътуването на групата.
Нашите момичета в Испания на свой ред отрупаха гостенките с подаръци и пратиха по тях ранички за децата от защитеното жилище в Благоевград, на които „Ние, жените“ от години помагат.
ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *