Топ теми

Автентична брежанска сватба оживя под Пирин

Булка на бял кон с девера и младоженеца до нея, с млади моми и невести тръгнаха от местността Равен към дома на свекървата, за да ги посрещне тя с две пити хляб, които постави под мишницата на младата невеста, забули главите на младите – за да са заедно цял живот.

Благословиха ги кумът и кумата, „биха“ ги с дрянови пръчки – да се слушат и да са здрави, подхвърлиха пет ябълки – за да са плодовити, вдигнаха високо символа на брежанската сватба – фуруглицата – за да са горди с род и семейство.

Брежанската сватба оживя по необичаен и красив начин по проект на сдружение „Хора и традиции“ – Обредна култура от региона на Брежани – наследство и съвременност по програма „Културно наследство на Национален фонд „Култура“.

Оживя с любовта на хората от Брежани, които участваха доброволно и с цялата си любов и сърцатост.

Оживя благодарение на прекрасните младоженци Симона Назърова и Милан Благоев, на автентичната колекция от над стогодишните традиционни носии от Пиринския край на Светла Бонкова от Разлог.

Оживя… Красиво. И гордо. С надежда, че младите ще се върнат към традиционната брежанска сватба, пълна с добра родова енергия, памет, ритуали, песни, обредни действия.

ИВАН ИВАНОВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *