АВТОПАРКЪТ НА ТЕМИДА ! Благоевградските съдии и прокурори масово карат стари коли….., сутрин важи принципът „Който превари, той завари“

Благоевградските служители на Темида ежедневно са изправени пред казуса как да си наместят колите на 28-те места на служебния паркинг. Паркоместата са разпределени между 3 институции, които са базирани в Съдебната палата – съд, прокуратура и съдебна охрана. При подялбата Окръжен съд и прокуратурата разполагат с по 8 места, а Районен съд и съдебната охрана – с по 6. Определени са и две зони – местата срещу детската градина са за окръжните съдии, а другите ползват паркинга откъм часовникарското ателие.

Де юре редът за ползване е утвърден със заповед на председателя на Окръжен съд – Благоевград Катя Бельова, но де факто не се спазва стриктно. Всяка сутрин водещ е принципът „Който превари, той завари“, признава отговорникът за секретното деловодство на Окръжен съд Васил Георгиев. Това е така, тъй като местата са лимитирани, а служителите са 5 пъти повече, което понякога създава напрежение.

Много от съдиите и прокурорите, които пътуват ежедневно до работните си места от други градове, са намерили разрешение, като паркират автомобилите си на други места. Окръжният съдия Анета Илинска пътува от Дупница от години и е наясно с алтернативните места за паркиране в Благоевград. За адвокатите, които идват по дела от други градове, липсата на паркинги е сериозен и изнервящ проблем, но след няколко срещи със служителите от общинския отдел „Паркинги и гаражи“ придобиват безценен опит и знания.

Повечето от местните магистрати рядко използват паркинга – едни, защото са наясно със ситуацията и ползват други места, а други идват без коли, тъй като живеят наблизо. Служебният паркинг винаги е препълнен, понякога се стига до блокиране на автомобилите, но тогава се намесва съдебната охрана, която е наясно коя кола на кого е и проблемът се разрешава. Такива проблеми нямат окръжните съдии Петър Узунов и Петър Пандев, тъй като оставят автомобилите си в подземния паркинг при служебните коли на съдебната охрана.

Репортерска проверка на паркинга в продължение на седмица показа, че картинката всеки ден е различна. Има дни, в които паркингът „се пука по шефовете”, и други, когато по обяд в зоната за паркиране на съдиите има празни места.

Най-отпред, близо до цветарския магазин, спира сребристият лек автомобил „Ситроен” на прокурор Биляна Гълъбова. На фона на останалите коли нейната минава за сравнително нова. Доста стар е черният „Опел” на окръжния съдия Иво Харамлийски, който също пътува редовно от Петрич до работното си място. На доста години са автомобилите на районните съдии. Съдия Владимир Пензов отдавна кара „Опел Вектра“, не са в „първа младост” аудитата на съдиите Георги Янев и Силвия Николова, както и опелът на съдия Атанас Иванов, който всеки ден пътува по направлението Благоевград – Дупница. Съдия Калина Иванова кара 20-годишно „Рено Меган”, и от време на време го сменя с пежото на съпруга си.

Съдия Екатерина Николова отскоро кара „Мерцедес“ А класа, закупен от дупнишка автокъща. „За мен е важно да е удобен, маневрен за градски условия, не робувам на марките“, обясни съдия Николова.

Доста представително изглежда бялата „Тойота“ на съдия Мирослава Йорданова, която идва от София в дните, когато има дела. Лек автомобил „Сеат” на 14 години кара окръжната прокурорка Александрина Костадинова, която всеки ден изминава пътя от София до Благоевград. Сиво „Рено” управлява ексшефът на Районна прокуратура, сега действащ адвокат, Георги Стоилов, който от време на време се възползва от услугите на служебния паркинг. Той ежедневно е „на педали“, тъй като живее със съпругата си съдия Илияна Стоилова в близкото село Бараково. В съседство с тях живее окръжната съдийка Росица Бункова, която ежедневно минава това разстояние „на колела“.

Окръжният съдия Владимир Ковачев е сред малцината, които не ползват кола, а автобус, от къщата си в Кочериново до работното си място. „Шевролет“ в искрящ цвят електрик кара прокурорката Райна Бачева, която е пред уволнение заради скандално и недопустимо въздействие върху работата на органи на полицията и частна охранителна фирма.

Колите на съдебните охранители също са на доста години. Шефът на службата Тодор Сарандев кара 20-годишен „Опел” комби. Сравнително по-нови и шикозни коли карат двама съдебни охранители ергени, за да им се лепят момите – Иво кара джип БМВ, а Георги – спортен модел „Тойота”. Охранителят Павел, който е и планински спасител, има „Опел Пасат”. Негов колега, който е гарирал джипа си на паркинга, се опитва да го разкара и е оставил бележка на предното стъкло, че го продава.

Коли втора ръка върти и шефът на секретното деловодство Васил Георгиев, който наскоро сменил стария „Мерцедес“ със 17-годишен „Фолксваген“. На фона на техните коли тези на някои съдебни секретарки са направо тупалки. Теофания Лазова кара чисто ново пежо, което й подари брат й за рождения ден миналата година, но понякога кара и маздата на мъжа си.

Колежката й Мирела Гълъбова върти волана на „Опел Астра“, а съдебната деловодителка Мая Михайлова се вози в бял „Нисан Микра“. Ситроен на 23 години кара сексапилната призовкарка Величка, която ползва личния си автомобил за служебната си работа, като масрафът за гориво е за нейна сметка. Повечето от призовкарките ходят пеша или ползват автобусите на градския транспорт, за което са им осигурени безплатни служебни карти.

Пеша до работното място се придвижва шефката на Окръжен съд – Благоевград Катя Бельова, която се вози в семейната кола „Опел Зафира“, управлявана от съпруга й, или пък в служебния автомобил, когато е в командировка.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *