Автори на 4 проекта, спечелили финансиране от фонд „Култура” през 2019 г.: Очакваме договорите си с община Благоевград и отговор къде е остатъкът от гласувания от ОбС бюджет от 116 000 лв.?

Договори за реализиране на проектите си, спечелили общинско финансиране от фонд „Култура“ през есента на 2019 г., очакват авторите на четири от общо седемте предложения, одобрени от спецкомисията на проведената тогава втора сесия за подкрепа на идеи за културни събития. Това обявиха вчера на пресконференция Надежда Червенкова, Бранимир Митов, Иван Кацарски и Стоян Реджов, провокирани от изявление на зам. кмета по културата Пролет Трифонова, отправила покани за първа сбирка на 18 май към новоназначените  членове на същата специализирана комисия.

„Втрещени сме от поредния показ на некомпетентност от страна на общината. На проведената през 2019 г. втора сесия за финансиране от фонд „Култура“ бяха одобрени 7 проекта и всички фирми представихме изисканите от общината документи в очакване на сключване на договорите“, пръв взе думата Ив. Кацарски-Ванцата. Той обясни, че проектът му включвал провеждане на 13 уъркшопа, за които имал сключени договори с различни артисти обучители и заради проточване във времето с писмо настоял пред общината за промяна на представения от него график на събитията.

„Втората сесия по фонд „Култура“ не е приключила и юридически няма как да стартира трета според правилника на фонда. Само ще отбележа, че става дума за суми от порядъка на 5900 лв. за проект“, посочи Кацарски. Ст. Реджов формулира общия проблем: „Питането ни е ще се признаят ли резултатите от втората сесия, или всички ние отново ще трябва да кандидатстваме“. „Обявената трета сесия означава ли, че се подписват нашите договори от втората и ние ще можем ли да се включим отново с проекти“, допълни въпроса Надежда Червенкова.

Бранимир Митов припомни, че през 2019 г. ОбС задели 200 000 лв. във фонд „Култура“, като от тях 84 000 лв. бяха изразходвани за проекти, спечелили финансиране на І сесия. „По закон заделените във фонда средства автоматично преминават за ползване през следващата година, затова питаме къде са останалите 116 000 лв.? Или следващият кмет, също както и настоящият, ще каже, че не го интересуват резултатите от евентуалната трета сесия, която се готви да проведе специализираната комисия, и ще обяви нова, без да изпълни предходната?!“, заяви Бр. Митов.

Иван Кацарски разкри, че много хора са го питали защо не съди общината за неизпълнените от нея ангажименти по съвместни непроведени проекти, за които има и подписани предварителни договори: „Мога да осъдя общината и да взема едни 15 000-16000 лв., но дали ще се почувствам по-добре?! Същото е да осъдиш родителите си. Не, няма да се почувствам по-добре, но искаме от управляващите да не закачат културата, да не залагат на чужди организации (основно софийски) да правят събитията в града, а да се доверяват повече на местните, защото ние не го правим само заради парите, а заради града, защото ни пука и искаме тук да се случва нещо добро“, каза Кацарски, а Реджов  допълни, че единствено искат съдействие и общината да не пречи на инициативите.

На пресконференцията стана ясно, че Н. Червенкова изнася част от обученията си по мода в Симитли, след като общината направи опит предсрочно да прекрати договора й за наем на Мощанската къща в кв. „Вароша“. „Бях принудена да напусна за известен период работното си пространство и разширявам дейността си, обясни тя. И четиримата автори на спечелени през 2019 г. проекти бяха категорични, че са в състояние да ги реализират, ако общината изпълни докрай започналата процедура.

„Общината няма отношение към процедурите, свързани с фонд „Култура“. Оценяването на проектите, както и разпределението на средствата са изцяло и само в правомощията на специализираната комисия – Експертен съвет към фонд „Култура”, натоварена с тази задача“, категорична бе зам. кметът по хуманитарните дейности на общината Пролет Трифонова и определи изявленията на пресконференцията като опит за „извиване на ръце и евтина манипулация“. „Обясненията, че спечелилите проектите са имали подписани договори с трети страни, са най-малкото некоректни, да не кажа невъзможни, защото това няма как да стане, преди да се подпише договор за реализация с кмета на общината, какъвто не съществува. През 2019 г. въпросните проекти са разглеждани от комисия в друг състав. Няма подписани договори за изпълнението им, а при смяната на кметския екип не са открити отчетни документи за разходваните тогава средства от фонд „Култура“. Експертът в отдела Стояна Иванова ми съобщи, че имало 50 000 лв. преходен остатък и главният финансист Шумантов ме уведоми, че заделените във фонда през 2019 г. средства са разходвани за други дейности по културата. Заради лошото финансово състояние на общината през 2020 г. фонд „Култура“ не бе обособен. Това стана възможно едва сега, в началото на 2021 г., когато финансовата ситуация бе стабилизирана. Не може общината да носи отговорност за проекти, одобрени от друга комисия преди повече от година и половина. В компетенцията на новия експертен съвет е да реши как ще се процедира със старите проекти от втората сесия, дали ще се даде шанс на авторите им да ги актуализират, или ще се обяви нова сесия. Това е в правомощията на Експертния съвет. Те определят срока на кандидатстване, необходимите документи, процентът на самофинансиране, срок на изпълнение. След като коментират правилника на работа на съвета, би следвало да знаят как вървят процедурите по изпълнението на проектите. Не искам да се омаловажава работата на Експертния състав към фонд „Култура”. Те ще определят работата на фонда, не свободните артисти. Съветът се събира на 18 май в 10 ч. Да се заплашва кметският екип със съд заради нереализираните проекти в настоящата ситуация е опит за евтина политическа атака“, категорична бе зам. кметицата Пролет Трифонова.

Top of Form

Bottom of Form

Припомняме, че през октомври 2019 г. спецкомисията по фонд „Култура“ начело с председателя на Комисията по образование, култура и вероизповедания към ОбС Ивайло Златанов разпредели общо 49 912,60 лв. на 6 дружества,  кандидатствали с проекти да реализират идеите си за концерти, творчески работилници, спортни и фестивални мероприятия в областния център на Пиринско. Всички одобрени за финансиране проекти на втората сесия бяха на местни фирми, за разлика от първата, априлска сесия, когато и външни сдружения бяха финансирани от общината да реализират идеите си. Сред одобрените проекти бе идеята на Иван Кацарски за организиране на 17 уъркшопа по електронна музика, литература, фотография и приложни изкуства с 5900 лв. от фонда. От първата сесия на фонда той  получи 20 000 лв. да реализира проекта си за второто издание на „Джумая Стейдж Фестивал“.

Втората сесия даде подкрепа и на два проекта „Театър под звездите“ и „Неделен образователен театър за деца от малките населени места“ на Бранимир Митов. За първата си идея той трябваше да получи 6000 лв., а за втората – 1600 лв. Драматичен театър „Н. Вапцаров“ също бе класиран да реализира своя „Работилничка за театър“ с 5394 лв. помощ от общината. Най-солидна сума от 20 000 лв. спецкомисията бе одобрила за предложението на „Дартс Арт“ ООД с мото „Магията на изкуството“. Идеята на съдружниците Силвия Домозетска и Стоян и Мария Реджови бе в 10 филма да представят изявени благоевградски художници чрез процеса от раждането до подписа на творбите им. 

Последният сред одобрените през есента на 2019 г. проект за финансиране от фонд „Култура“ бе на Регионалния телевизионен център – Благоевград  „Освобождението на Горна Джумая 1912 г.“, за който трябваше да се отпуснат 6680 лв.

При първата априлска сесия за финансиране през фонд „Култура“ експертният съвет одобри 8 проекта на обща стойност 64 440 лв., като „Пъпиаш“ ЕООД на Надежда Червенкова се отказа от реализацията на модно ревю. Така от фонд „Култура“ тогава бяха изразходвани 59 440 лв. От тези пари от общинската хазна 7060 лв. се дадоха за воали на Моста на влюбените. Арт инсталацията бе наречена „Море от любов“, неин автор бе Елизабет Талауер, а проектът бе спечелен и реализиран от сдружение „Толкова близо, толкова далеч“ на Ирина Велкова, шеф на кабинета на ексфинансовия министър Симеон Дянков. Тюлените воали тогава станаха обект на разностранни обществени коментари, а след първия дъжд увиснаха отвсякъде и скоро след това мистериозно изчезнаха уж за поправка, но така и инсталацията не бе възстановена до края на лятото. Заради проблема с тази арт инсталация експертният съвет реши за втората и всяка следваща сесии от авторите на проектите да се изисква визуализация, когато това е възможно, за да се избягнат повече гафове с парите на данъкоплатците.

В рамките на първата сесия бяха разгледани 14 проектни предложения. Събитията, реализирани в Благоевград с подкрепата от фонд „Култура”, бяха още „Занаят фест“ на Юлияна Попдимитрова, получила 4020 лв., съвместен концерт на дамските камерни хорове „Лира“ и „Наама“ от Израел, който бе с безплатен вход заради финансиране в размер на 3000 лв. от общината. Също с помощ от фонд „Култура“ в размер на 12 110 лв. се проведе 3D арт фестивал, организиран от Сдружение за изкуство „Арт Юнивърс“ с председател Александър Миловански, както и проектът на музикалната академия „Престо“ на китариста в Биг Бенд Благоевград Станислав Кайчев и половинката му Цветелина Съботинова, които направиха концерт на учениците си и Биг Бенд Благоевград, за който получиха 8000 лв. от бюджета на общината. С 5200 лв. фонд „Култура“ бе финансирано и представление на НПО „Гестус“ на „Животът, макар и кратък“ от Ст. Стратиев. Субсидия от 5000 лв. получи и Надежда Червенкова за модно ревю, но сама се отказа да го реализира с обяснение пред комисията, че ще го развие и внесе наново.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *