Авторът на концепцията „Благоевград – малката Ватикана“ проф. Тадаръков започна спасяването на областта с уреждането на собствените си бизнес интереси – превръща приватизирания ЗМК в магазин

Авторът на концепцията „Благоевград – малката Ватикана“ проф. Димитър Тадаръков започна реализацията на идеята си да направи областта свободна икономическа зона с реализацията на собствения си проект – превръщане на приватизираната от него сграда на бившия Завод за механични конструкции в жк „Ален мак“ в модерен магазин на известна хранителна верига.

На 3 февруари проф. Тадаръков е подал инвестиционното си намерение в РИОСВ – Благоевград и 2 дни по-късно екоинспекцията се произнесе с предупреждение към бизнесмена, че за исканото от него изработване на ПУП може да се наложи процедура по преценяване на необходимост от оценка на въздействие на околната среда, но това ще се прецени, след като Тадаръков внесе в РИОСВ подробното си инвестиционно намерение.

Инвестиционните планове в най-общ вид са внесени от името на „Бл Рила метал“ АД на Тадаръков и „Политрансфер“ ООД на Стоян Георгиев. Фирмите искат изменение на плана за застрояване и регулация на част от бившия ЗМК, за изграждане на магазин за хранителни и битови стоки тип „BILLA“ с помещение за подготовка на хляб и хлебни изделия и топла витрина, паркинг и трафопост. Целият имот е с площ 67 657 кв.м, а в него Тадаръков иска да се обособи друг от 5008 кв.м, в който ще има модерна търговска сграда с височина до 15 метра. Тя ще е върху площ от 1300 кв.м, с 2 входа – към улиците „Симен Радев“ и „Емилиян Станев“, и в нея ще работят 25 души на 2 смени. Тъй като теренът е с голяма денивелация, Тадаръков е изчислил, че за изравняването му ще трябва да бъдат отнети около 15 000 куб.м пръст.

РИОСВ – Благоевград вече издаде предписание процедурата по екологична оценка да се извърши едновременно с изработването на ПУП-а и да се одобри от ОбС – Благоевград.

Любопитен детайл е, че самото изработване на ПУП в частния имот на бизнесмена е разрешено от кметската администрация на Благоевград на 1.12.2020 г. – часове преди същия ден проф. Тадаръков да бъде представен пред благоевградските медии от градоначалника Румен Томов като новия икономически гуру на Благоевградска област.

Основаният през 1969 г. Завод за механични конструкции бе приватизиран през 1996 г., след като се появи в правителствения списък на Жан Виденов за спешна ликвидация заради дълг от 1 млн. дойче марки към „Булгарлизинг“, чийто директор е Димитър Тадаръков. 40% от завода бяха пуснати на касова приватизация и станаха собственост на Тадаръков, а по-късно чрез австрийска фирма с малайзийско участие той купи още 50% от него. Останалите проценти станаха собственост на „Политрансфер“ ООД. През 2007 г. проф. Тадаръков уволни последните 50 работници и спря производството на ЗМК, след което даде част от помещенията под наем, а останалата част от величествения някога завод започна да се руши.

Припомняме, че в началото на декември миналата година проф. Тадаръков бе представен от кмета Румен Томов като бъдещия ръководител на отдел „Икономическо развитие на Благоевград“, който ще изпълнява изработената от него отворена концепция, целяща през следващите 20 г. Благоевградска област да се обособи като свободна икономически зона – чрез освобождаване от данъци на бъдещите инвеститори, намаляване на такси за издаване на разрешение за строеж или при покупко-продажба на терени и т.н.

От 1 декември 2020 г., когато е получил разрешението за изработване на ПУП за поредния магазин в Благоевград, проф. Тадаръков не се е мяркал в община Благоевград. Според пресцентъра на общината той не е назначаван на работа в общинската администрация, не е структуриран и отдел „Икономическо развитие на Благоевград“, който Тадаръков евентуално ще оглавява, при това без да получава заплата, както декларира самият той. Причината е, че неговият суперплан за икономическо развитие на Благоевград още не е приет от ОбС – Благоевград. Той ще бъде внесен за обсъждане на извънредната сесия на 16 февруари, която кметът иска да бъде свиквана с основна цел да убеди съветниците в нещо, което веднъж му отказаха – общината да изтегли кредит от 5 млн. лв. за ремонта на няколко улици в центъра на града, уточниха пиарите на Томов.

Друг е въпросът, че точката едва ли ще влезе в дневния ред на извънредната сесия заради резолюцията на председателя на ОбС Андон Тодоров – тъй като планът всъщност е за спасение на цялата Благоевградска област, днес той пуска писмо до вносителя, че за да влезе за обсъждане в ОбС – Благоевград, той трябва да има одобрението и на останалите 13 общини в областта. Малко вероятно е такива съгласия да се получат до петък.

Тодоров направи още едно уточнение – сесията се свиква не от кмета, а от него – заради обявяване на конкурси за нови управители на общинските дружества.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Кокошин Пуйков

    Какъв „професор“ е тоя ДС доносник, беше се скрил навремето в Библиотекарски ин-т, гнездо на бивши ченгета и ДС като него. Там са го направили и „проф.“ както Боре Тъпото в ЮЗУ-то. А иначе крадецът го интересува само далаверата, навремето лизинга, сега – глупавата Община в Джумаята. Ама докато има тъпанари да „управляват“, ще има и тарикати да крадат!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *