Авторът на сигнала за нередности в Тубдиспансера д-р Тенекеджиева изхвърлена след 40 г. стаж с 2 чаши, 2 лъжички и няколко стари списания, всичките й лични вещи изчезнали мистериозно, докато е на последния си рапорт

Известният благоевградски пневмолог д-р Екатерина Тенекеджиева-Чимева вчера получи заповедта си за уволнение, подписана от директора на Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания в Благоевград д-р Петър Георгиев. Заповедта й е била връчена от секретарката на д-р Георгиев само няколко дни след като лекарката получи предизвестие, че договорът й се прекратява поради навършена пенсионна възраст. „Каза, че предизвестието ще ми бъде изплатено и вече не съм на работа! Това си е лично отношение”, категорична е д-р Тенекеджиева.

Веднага след това тя установила, че някой е изпразнил кабинета й и е задигнал всичките й лични вещи. „Намерих шкафовете абсолютно опразнени, липсваха слушалката, която е моя, лична, апаратът ми за кръвното, дори чадърът”, разказа пред „Струма“ тя. „Изчезнали са и документите ми – заповеди за отпуски, трудов договор… На кушетката имаше 2 торбички, но не видях какво има в тях, защото трябваше да отида на рапорт. Когато се върнах, вече ги нямаше. В гардероба намерих само работните си престилки и една чантичка със стари списания, 2 чашки и 2 лъжички. Попитах сестрите къде са ми вещите, всички вдигаха рамене. Едната предположи, че може да са ми иззети от полицията. Само че за какво й е на полицията слушалката ми и апаратът за кръвното, по-логично беше да ми вземат компютъра, ако им трябва някаква информация“.

Така приключва сагата с един от най-добрите и квалифицирани медицински специалисти в Благоевград – д-р Екатерина Тенекеджиева, която над 40 г. работи в бившия Тубдиспансер и до вчера още бе на пълен щат въпреки пенсионната си възраст.

През февруари тя обаче повдигна завесата пред случващото се в болницата и си навлече гнева на управителя. Преди 4 месеца в жалба до няколко институции лекарката огласи, че основната заплата на Георгиев, който е управител на общинско здравно заведение, е близо 6500 лв., а болницата източва касата с клинични пътеки, заемани от фиктивни пациенти, сред които и работещи в здравното заведение. Тя обвини още Георгиев и главната медицинска сестра Надка Мишева, че еднолично определят кой лекар колко да работи, кой какви заплати и премии да получава, че държат на договори доктори само за бройката, без последните да идват въобще на работа, и т.н. 

След сигнала на лекарката болницата бе проверена от Агенцията по медицински контрол и от Инспекцията по труда, преди няколко дни в нея нахлу полиция и прокуратура, бяха иззети документи, а д-р Георгиев бе отведен за разпит.

Според зам. председателя на ОбС Гергана Муртова агенцията и инспекцията не открили нарушения в здравното заведение, а Окръжна прокуратура продължава да работи по случая.

Д-р Тенекеджиева вчера каза, че смята хубаво да си почине след многото десетилетия, отдадени на пациентите, хилядите нощни дежурства и проблеми.

„Нямам намерение да отварям частен кабинет, защото това е много скъпо удоволствие, затова съм решила да се радвам на пенсионерските дни, които ми предстоят“, оптимистично заяви тя.

В началото на седмицата по повод връчените предизвестия на д-р Тенекеджиева и д-р Чаракчиева управителят на болницата д-р Георгиев обясни, че се освобождавал от пенсионерите на половин щат заради назначени други двама колеги на пълен щат. Оказа се обаче, че д-р Тенекеджиева е на цял щат, като самата тя обясни, че в състава на белодробната болница продължават да работят 70-годишна санитарка, медицински сестри и 3-4-ма лекари в пенсионна възраст.

„Две колежки от София и Сандански са на половин щат, пенсионерки са и не идват на работа, но ги държи. Новият лекар от гр. Троян дойде в понеделник и оттогава цяла седмица го няма, а новоназначената колежка от Дупница, тъй като пътува, пристига сутрин между 8,15 ч. и 8.30 ч., въпреки че работното време на лекарите започва в 7.30 ч.“, разкри д-р Тенекеджиева.

Тя призна, че още в деня, в който дръзнала да подаде сигналите до Общинския съвет и общината, до Здравната каса и до прокуратурата срещу шефа си д-р П. Георгиев, е била наясно, че може да си навлече неприятности в службата и ги е очаквала, но обидата, че трудът й не е оценен адекватно, била голяма.

„Работех навсякъде – и в стационара, и в кабинета,  запълвах всички „прозорци“ на колегите, а като го попитах защо заплащането ми е значително по-ниско от това на голяма част от състава в болницата, отговорът бе, че така е преценил и не съм му била толкова нужна, колкото са били медицинските сестри и санитарките“, огорчена е д-р Тенекеджиева.

Договорът на д-р Петър Георгиев изтича на 25 юни т.г. Общинският съвет ще трябва да реши дали да го остави да ръководи болницата до провеждане на конкурс, или ще го замени с временен управител.

ЕКИП „СТРУМА”

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

18 Коментара

 1. Гражданин

  Малии и ние от входа на блока, така я изпратихме, като тези от болницата…

  Отговори
  1. Яни

   Колеги, роднини, съседи., е никой ли няма да спомене с добро женицата. Не зная какво са й откраднали от болницата, но сигурно е само едно – някой е откраднал душата й.Другото няма значение.

   Отговори
 2. Шишман

  Тенекеджиева, тази ли е дето през далечната 2011 г. предяви претенции към ортопедите в Благоевград и рентеновите лаборанти за неправилно лечение и изследване на коляно ? Е, вероятно с такива “сензации ” е известна в публичното пространство!

  Отговори
 3. Александър

  Уволнена едва сега !? От половин година клевети болницата и оповестява кой кога идва на работа.И само “обрана” , без никой физически да й помогне да напусне !? Тази дребна душа е срам за лекарското съсловие , за болницата и дори за разумните същества, наречени “хора”

  Отговори
  1. Георги

   Жал ми е за болните. За персонала от болницата също.Но най-мъчно ми е за самата госпожа.Мното, много мъка носи в себе си, за да се държи по този начин. Госпожо, спрете се, моля Ви, помислете за себе си! Останалите ще се оправят.

   Отговори
 4. Веселин

  Бил съм многократно пациент на болницата. Едва сега от медиите разбрах, че там има такава лекарка.Д-р Георгиев, ама тя идвала ли е на работа? Наистина ли е лекарка? Тц..тц…

  Отговори
  1. Теодора

   Ние роднините й можем да кажем , какъв човек е това същество назовало се лекар.Тя нас осъди,та болницата ли, хахаха.Докато има такива, като Вас да й вярват !!! Нуждата й от специализирана помощ е очевидна, ако не постигне желаното – започва да крещи и изпада в истерия……

   Отговори
   1. Михаил

    Тази жена не е желана не само като лекар, но и като пациент.Преди години по същия начин напададаше колеги от друга болница..Едно е сигурно -тя няма как да сбърка, защото не работи и няма експертиза да го прави.Дипломата не е достатъчна.

    Отговори
   2. Антон

    Теодора, не бъркайте лекарите с хора,завършили по някакъв начин висше медицинско образование .
    .Ако сте близки, просто й помогнете. Има специализирани заведения, на така наречения. 4 ти километър, И други специалисти има.Кой друг, ако не близките й, ще и помогнат!? А за вяра не споменавайте, от коментарите тук е ясно за мнението на хората за нея.

    Отговори
 5. Милена

  Е, отношението наистина е лично..Не преглежда болни, не минава на визитация, не дава дежурства., няма специалност. Но толкова години получава заплата…За какво!? В тази болница за интриги и доноси сигурно плащат.Мила госпожо, мъчно ми е за Вас Ако не искате гневът и злобата да Ви унищожат, потърсете специалисти, хора със специалност “психиатрия”.

  Отговори
  1. Виктор

   Госпожо, починете си най-накрая.За 40 години не сте свършили нищо, но последните 6 месеца се преуморихте. Много работа Ви се събра. Спите ли спокойно вече !? Почивайте си! Пациентите ще Ви споменаваме с добро.Предполагам и персоналът на болницата, както и по-голяма част от тези, които Ви познават.След като се насладите на “победата ” си, ходете на черква и поискайте прошка.Гневът, злобата и предателството не са лице на победата, а на човешко падение.

   Отговори
 6. Енчо

  Ей, нищо човешко няма в никому неизвестна лекарка.Колегите си бе, колегите си, от тях пък какво си недоволна ? Защо ги клеветиш, или това само можеш ?

  Отговори
  1. Лилия

   Когато човек излиза в пенсия не го обират.Изпращат го с подарък, или поне с цветя.Ако това не се е случило, ако никой от персонала не се е просълзил и не му е станало мъчно, че напускаш,, значи 40 години от живота ти са минали напразно. Тенекеджиева, или Чимева, направи си изводи, ако можеш.

   Отговори
 7. Борисов

  Тази да не е жена на Асен Чимев от ТКЗС-то.Нищо лошо, той е работлив човек. Въпросната се отнасяше с пренебрежение към него, сега пък се пише Чимева. В дипломата й пише ли Чимева? Щом е пенсионерка, тя не е уволнена, а е освободена, съобразено с КТ. Поздравления за Управителя : в момент на криза и недостиг на лекари е назначил млади лекари и то със специалност!

  Отговори
 8. Траян

  Авторката на клеветите, използвана от някого в предизборната си кампания е по – правилно да е озаглавена статията.Хаха, тези пък в туб.диспансера не се наситиха, обрали милата женица, вместо да я изпратят с подарък и почести за цялостната си бездейност…

  Отговори
 9. Ангел

  Първо тази ” докторка ” не е известна, второ не е специалист по пневмология, трето освен мързелива е и без човешко отношение. Когато преди години се лекувах в туб.диспансера тя ме посрещаше от вратата с въпроса : ” защо си дошъл?”.Пишеше диагноза без да ме прегледа и ме оставяше на грижите на мед.сестри.В тази болничка никога не е имало лекар през нощта., а въпросната лекарка никога не е идвала на визитация.Защо, ако е имало нередности още от 2015 г. едва сега сигнализира съответните органи ? Защо се е върнала на работа след, като е в пенсионна възраст и там се случват нарушения ? Благодарила ли е, че болницата ще й плати предизвестието без да го отработва ?! Сега спокойно ще се лекувам в туб.диспансера щом това нещо с диплома по медицина не е там.

  Отговори
 10. Кристиян

  1.Тенекеджиева не е пневмолог.Сама каза, че има 2 тримесечни курса за специализация, която те е успяла да придобие.2.В бившият туб.диспансер от хоспитализацията си зная, че лекарите не дават нощни дежурства, а разположение.На разположение по график са само лекарите с придобита специалност, а тя няма никаква специалност.3.Не е морално да петни с лъжливите си твърдения името на колегите си, които даже не познава.4.В последните пет години въпросната докторка даже не е отваряла вратата на стационара .5.Оставете на болните да дадем определение за квалификацията на “известната ” докторка.6.Дано са радостни дните й !

  Отговори
  1. Станко

   “Известната ” докторка а не е ПНЕВМОЛОГ и никога няма да бъде. Шест са пневмолозите в Благоевград и тя не е сред тях и никога няма да бъде ! Управителят на въпросното Лечебно заведение ще й изплати предизвестието и е недоволна !? Да го изработи тогава…..

   Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *