Refan-728×90-July-2019
Refan-728×90-July-2019
Refan-728×90-July-2019

Агенция за бъдещи тв звезди одруса за 2 часа 30 благоевградчани с 10 500 лв. срещу обещани да ги предлага 1 г. на продуценти

Агенции за набиране на непрофесионални актьори и нови лица без опит пред камерата налазиха Благоевград, поблазнени от високата безработица тук и наличието на млади хора в местните университети, за които по презумпция се предполага, че са вечно без пари.

В последния ден на март в Младежкия дом в Благоевград такъв „подбор” на непрофесионалисти направи столичната агенция „Смарт каст”, която е собственост на бившия модел Йордан Йосифов. Въпреки широко прокламираната услуга на агенцията, която предлага „безплатен видеокастинг на актьори и персонажи на различна възраст за телевизионни реклами, филмови продукции, сериали, музикални клипове, фотографски проекти, ивенти и други”, оказва се, че всеки от мераклиите за звездна слава трябва сериозно да се бръкне в джоба за „безплатната” услуга без всякаква гаранция, че някой някога ще го покани дори и за платена публика на второразредно тв шоу.

С нас се свърза един от участниците в благоевградския кастинг на „Смарт каст”, проведен в Младежкия дом. Ето какво разказа Тодор Петров, син на бившия футболист и технически директор на ФК „Пирин” Петър Петров, за срещата си с Йордан Йосифов и хората му.

„Видях по интернет обявата, че агенцията набира лица без опит за участие във филми и различни продукции. Отидох в Младежкия дом, където се събрахме около 30 човека. Обясниха ни, че трябва да платим по 119 лв. абонамент за 1 година, а срещу тази сума агенцията ще ни изготви профили във Фейсбук и по този профил евентуалните работодатели ще могат да ни избират. С други думи, когато съответнитепродуцентски или звукозаписни компании, филмови студия, режисьори, рекламни агенции и т.н. решат, че имат нужда от непрофесионалист като нас, могат да си го подберат по профилите ни. От агенцията ни увериха, че не вземат комисионни, ако бъдем одобрени, просто работодателят ще влезе в директен контакт с нас и с него ще си договорим условията. По-късно от мой познат, който работи в тези среди в София, разбрах, че Йосифов все пак взема комисион, но това е друга тема.

Платих 119-те лева и получих празен договор, сключен между „Смарт груп България” ООД, представлявано от управителя Йордан Йосифов, и празни редове да попълня моите данни в качеството ми на „артист”. Двоговорът е за 1 календарна година – до 31 март 2020 г., през което време профилът ми ще бъде на разположение на продуцентите и другите партньори на агенцията.

Оказа се обаче, че до изготвяне на профила ми има още плащания. Поискаха ми 30 лева за видеопрезентация – момичето, което ми я направи, обясни, че обикновено вземали по 50 лв., но на мен ми се прави отстъпка. Снимаха ме в празен апартамент в нова кооперация в кв. „Еленово”. После стана ясно и че трябва да дам още 200 лв. за фотосесия. И срещу всичките тези пари, които броим на агенцията, тя всъщност не ти дава никаква гаранция, че ще бъдеш поканен от когото и да е дори за 1 ден работа”.

Елементарна сметка показва, че на 31 март в Благоевград само за 1-2 часа Йосифов е взел от 30-ина кандидат-актьори близо 4000 лв. за годишната такса на бъдещите им профили, а заедно с исканите допълнително 230 лв. за видеопрезентациите и фотосесиите, сумата набъбва на 10 500 лв.

Проверка на „Струма” показа, че уебсайтът на агенция „Смарт каст” е едно доста зарибяващо четиво, според което агенцията предоставя на клиентите и артистите „най-добрата услуга без аналог в България – директна връзка помежду им посредством кастинг платформата, спестява им значителни разходи за организиране и провеждане на видеокастинг, наем на студио, техника и екип, а на финала актьорите получават 100% от възнаграждението от клиентите срещу разписан договор помежду им и отдаване на права директно на клиента”.

На сайта си агенцията се хвали още, че имала специално отношение към „актьорите от третата възраст”, на които предоставяла безвъзмездни услуги, но основната й целева група все пак се явявал редовият, неосъзнат до момента бъдещ актьор – ”максимално натуралния, без значение от възраст, пол и вероизповедание, дори без опит в рекламния и филмовия бизнес”.

На сайта няма нито дума за това колко „нови таланти” е пласирала на филмовата, кино- и рекламната индустрия агенцията за усилната й дейност през последните 16 години. Качен е обаче договорът с бъдещите артисти, според който те имат право да го прекратят с едномесечно предизвестие, при което агенцията не дължи връщане на платената цена.

И в различните сайтове и форуми „Смарт каст” не се коментира като откривател на нови звезди, но пък има доста мнения за основната й дейност – за директното наемане на статисти за филмови масовки и шоу предавания. Тази категория „артисти”, които са предимно студенти и пенсионери, масово се оплакват, че за цял ден снимки получават между 7 и 10 лв., при това често се налага да чакат с месеци и да ходят по няколко пъти до офиса на агенцията, докато получат нищожните хонорари, а на финала се оказва, че цифрата в договорите им е двойно по-висока от реално получените суми.

ВАНЯ СИМЕОНОВА


Тодор Петров

Празният договор, който агенцията раздава на кандидатите за звездна слава

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

2 Коментара

  1. Попа

    Хубавото е че будалите са само 30 преди време будалкаше стотици наведнъж. Пълен помияр и жена му маже след него. 90% от това което пише и говори е лъжа. Лъжи, но не пълни защото много от това което описва като изяви ги е правил друг, а той ги присвоява. Много хитър и подъл трудно, ще го набарате извън закона, но нанизва хорицата като на пилешко шишче и ги изпича на премерен огън. Хванали сме се на бас приятели, че ще излезе и извън БГ. Колко простотия е направил и е забравено вече и сега ще му се размине. Съжалявам за потърпевшите, парите, ще забравите, но обидата от такива плазмодии едва ли.

    Отговор
  2. Пурко

    Интересно защо никой не иска да стане непрофесионелен овчар или земеделец? Так кастинг няма, пари за “бук” не искат и няма нужда от профил въвФейсбук!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *