Агенция за бъдещи тв звезди одруса за 2 часа 30 благоевградчани с 10 500 лв. срещу обещани да ги предлага 1 г. на продуценти

Агенции за набиране на непрофесионални актьори и нови лица без опит пред камерата налазиха Благоевград, поблазнени от високата безработица тук и наличието на млади хора в местните университети, за които по презумпция се предполага, че са вечно без пари.

В последния ден на март в Младежкия дом в Благоевград такъв „подбор” на непрофесионалисти направи столичната агенция „Смарт каст”, която е собственост на бившия модел Йордан Йосифов. Въпреки широко прокламираната услуга на агенцията, която предлага „безплатен видеокастинг на актьори и персонажи на различна възраст за телевизионни реклами, филмови продукции, сериали, музикални клипове, фотографски проекти, ивенти и други”, оказва се, че всеки от мераклиите за звездна слава трябва сериозно да се бръкне в джоба за „безплатната” услуга без всякаква гаранция, че някой някога ще го покани дори и за платена публика на второразредно тв шоу.

С нас се свърза един от участниците в благоевградския кастинг на „Смарт каст”, проведен в Младежкия дом. Ето какво разказа Тодор Петров, син на бившия футболист и технически директор на ФК „Пирин” Петър Петров, за срещата си с Йордан Йосифов и хората му.

„Видях по интернет обявата, че агенцията набира лица без опит за участие във филми и различни продукции. Отидох в Младежкия дом, където се събрахме около 30 човека. Обясниха ни, че трябва да платим по 119 лв. абонамент за 1 година, а срещу тази сума агенцията ще ни изготви профили във Фейсбук и по този профил евентуалните работодатели ще могат да ни избират. С други думи, когато съответнитепродуцентски или звукозаписни компании, филмови студия, режисьори, рекламни агенции и т.н. решат, че имат нужда от непрофесионалист като нас, могат да си го подберат по профилите ни. От агенцията ни увериха, че не вземат комисионни, ако бъдем одобрени, просто работодателят ще влезе в директен контакт с нас и с него ще си договорим условията. По-късно от мой познат, който работи в тези среди в София, разбрах, че Йосифов все пак взема комисион, но това е друга тема.

Платих 119-те лева и получих празен договор, сключен между „Смарт груп България” ООД, представлявано от управителя Йордан Йосифов, и празни редове да попълня моите данни в качеството ми на „артист”. Двоговорът е за 1 календарна година – до 31 март 2020 г., през което време профилът ми ще бъде на разположение на продуцентите и другите партньори на агенцията.

Оказа се обаче, че до изготвяне на профила ми има още плащания. Поискаха ми 30 лева за видеопрезентация – момичето, което ми я направи, обясни, че обикновено вземали по 50 лв., но на мен ми се прави отстъпка. Снимаха ме в празен апартамент в нова кооперация в кв. „Еленово”. После стана ясно и че трябва да дам още 200 лв. за фотосесия. И срещу всичките тези пари, които броим на агенцията, тя всъщност не ти дава никаква гаранция, че ще бъдеш поканен от когото и да е дори за 1 ден работа”.

Елементарна сметка показва, че на 31 март в Благоевград само за 1-2 часа Йосифов е взел от 30-ина кандидат-актьори близо 4000 лв. за годишната такса на бъдещите им профили, а заедно с исканите допълнително 230 лв. за видеопрезентациите и фотосесиите, сумата набъбва на 10 500 лв.

Проверка на „Струма” показа, че уебсайтът на агенция „Смарт каст” е едно доста зарибяващо четиво, според което агенцията предоставя на клиентите и артистите „най-добрата услуга без аналог в България – директна връзка помежду им посредством кастинг платформата, спестява им значителни разходи за организиране и провеждане на видеокастинг, наем на студио, техника и екип, а на финала актьорите получават 100% от възнаграждението от клиентите срещу разписан договор помежду им и отдаване на права директно на клиента”.

На сайта си агенцията се хвали още, че имала специално отношение към „актьорите от третата възраст”, на които предоставяла безвъзмездни услуги, но основната й целева група все пак се явявал редовият, неосъзнат до момента бъдещ актьор – ”максимално натуралния, без значение от възраст, пол и вероизповедание, дори без опит в рекламния и филмовия бизнес”.

На сайта няма нито дума за това колко „нови таланти” е пласирала на филмовата, кино- и рекламната индустрия агенцията за усилната й дейност през последните 16 години. Качен е обаче договорът с бъдещите артисти, според който те имат право да го прекратят с едномесечно предизвестие, при което агенцията не дължи връщане на платената цена.

И в различните сайтове и форуми „Смарт каст” не се коментира като откривател на нови звезди, но пък има доста мнения за основната й дейност – за директното наемане на статисти за филмови масовки и шоу предавания. Тази категория „артисти”, които са предимно студенти и пенсионери, масово се оплакват, че за цял ден снимки получават между 7 и 10 лв., при това често се налага да чакат с месеци и да ходят по няколко пъти до офиса на агенцията, докато получат нищожните хонорари, а на финала се оказва, че цифрата в договорите им е двойно по-висока от реално получените суми.

ВАНЯ СИМЕОНОВА


Тодор Петров

Празният договор, който агенцията раздава на кандидатите за звездна слава

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Пурко

    Интересно защо никой не иска да стане непрофесионелен овчар или земеделец? Так кастинг няма, пари за “бук” не искат и няма нужда от профил въвФейсбук!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *