Агнешко летен гювеч

1 агнешко бутче с костта, около 2 кг
    2 глави кромид лук
    1 глава чесън
    1,2  кг пресни картофки
    2-3 моркова
    1 голям патладжан
    1 тиквичка
    2 червени чушки
    300 г гъби
    шепа грах
    червен пипер
    черен пипер
    розмарин
    магданоз, мента

Начин на приготвяне:

Месото се нарязва на порции и се почиства от мазните части и ципи
поръсва  се с черен пипер и розмарин
поставя се в глинения гювеч, добавя се чесъна и се покрива с капака
гювечът се пъха в студена фурна (има вероятност да се спука, ако фурната е гореща)
пече се на 200 С за около час
добавят се последователно нарязаният на едро лук, морковите, картофите
покрива се с капака и се пече още 30 минути
патладжана се реже, без да се бели и се посолява, оставя се да се отцеди
Накрая се прибавят по-крехките зеленчуци – грах, едро нарязаната чушка, тиквичката, синия домат(патладжан), гъбите посолява се, поръсва се с червен пипер и се пече още 30 минути.
Отваря се и се оставя да се запече открито до сгъстяване на сосчето.
Сервира се поръсено с магданоз и свежа мента.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *