
Съставки
- 500 г агнешка кайма
- 500 г телешка кайма
- 2 червени чушки
- 1 глава лук
- 3 – 4 скилидки чесън
- 2 ч. л. сумак
- 1 шепа накълцан магданоз
- 1 ч. л. черен пипер
- 1 ч. л. пул бибер /люспи червен лют пипер от турската кухня/
- 2 ч. л. сол
Начин на приготвяне
1. Сложете всички подправки и зеленчуци в блендера. Накълцайте на не много фина паста, за да се усещат парченцата.
2. Смелете месото най-напред на едра решетка. След това още веднъж на решетка 3 – 4 мм.
3. Прибавете към него сместа от зеленчуците и подправките. Омесете за 5 – 6 минути, за да получи хомогенна и лепкава маса. Важно е каймата да е с около 35 – 40% мазнини в сместа.
4. Покрийте с фолио и оставете в хладилника за 4 часа.
5. За оформянето ще ви трябват дълги плоски шишове. Може да са дървени или метални. Ако са дървени е добре да ги накиснете във вода за 2 – 3 часа, за да не горят при печенето. С мокри ръце оформете каймата по дължината на шиша.
6. Пекат се на силен огън. Обръщайте ги през 30 – 40 секунди, за да се получи карамелизирана коричка и да не изпаднат от шишовете.
7. Ако нямате подходящо барбекю, на което можете да ги изпечете без решетка, не е проблем да ги направите и директно върху скарата, но традиционно адана кебапа не трябва да докосва металната решетка.
8. Поднесете с плосък хляб и гарнитура от пресни зеленчуци или салата Табуле.gotvenezanachinaeshti