Адана кебап

Съставки

  • 500 г агнешка кайма 
  • 500 г телешка кайма 
  • 2 червени чушки
  • 1 глава лук
  • 3 – 4 скилидки чесън
  • 2 ч. л. сумак 
  • 1 шепа накълцан магданоз
  • 1 ч. л. черен пипер
  • 1 ч. л. пул бибер /люспи червен лют пипер от турската кухня/
  • 2 ч. л. сол

Начин на приготвяне

1. Сложете всички подправки и зеленчуци в блендера. Накълцайте на не много фина паста, за да се усещат парченцата.

2. Смелете месото най-напред на едра решетка. След това още веднъж на решетка 3 – 4 мм. 

3. Прибавете към него сместа от зеленчуците и подправките. Омесете за 5 – 6 минути, за да получи хомогенна и лепкава маса. Важно е каймата да е с около 35 – 40% мазнини в сместа.

4. Покрийте с фолио и оставете в хладилника за 4 часа. 

5. За оформянето ще ви трябват дълги плоски шишове. Може да са дървени или метални. Ако са дървени е добре да ги накиснете във вода за 2 – 3 часа, за да не горят при печенето. С мокри ръце оформете каймата по дължината на шиша.

6. Пекат се на силен огън. Обръщайте ги през 30 – 40 секунди, за да се получи карамелизирана коричка и да не изпаднат от шишовете. 

7. Ако нямате подходящо барбекю, на което можете да ги изпечете без решетка, не е проблем да ги направите и директно върху скарата, но традиционно адана кебапа не трябва да докосва металната решетка. 

8. Поднесете с плосък хляб и гарнитура от пресни зеленчуци или салата Табуле.gotvenezanachinaeshti

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *