Адвентистите от 7-ия ден вдигат църква за 96 богомолци в жк „Еленово”, строят специално ниво за майки с деца

Адвентистите от 7-ия ден ще строят църква в благоевградския жк „Еленово”. Евангелистката деноминация действа от името на Съюза на църквите на адвентистите от седмия ден, които още преди 11 години откриха в България Теологичен колеж в София за „задоволяване специфичните нужди от свещенослужители на вероизповеданието” и оттогава ударно открива в страната свои храмове.

Този в жк „Еленово“ ще е върху имот от 1090 кв.м, собственост на евангелистите, който от земеделски имот вече е преотреден „за друг обществен обект, комплекс“ и е разположен до една от улиците в квартала. Евангелисткият храм е разчетен да побере 96 човека. Сградата ще е двуетажна, на І ниво се предвижда да има фоайе, зала за богослужение, апаратна, сервизно и техническо помещение, а на второ ниво ще има помещение за майки с деца. Захранването с вода за питейно-битови нужди на църквата ще стане посредством ново сградно водопроводно отклонение от съществуващ уличен водопровод, а отпадъчните води ще се отвеждат в канализацията на квартала.

Новият божи храм в Благоевград е поредно доказателство за настъплението на всякакви деноминации и секти, които, за разлика от ортодоксалното християнство, водят изключително активна дейност на територията на Благоевград – град с 2 университета и масивна ромска общност.

През 2017 г. свой образователен център в жк „Еленово” започна да строи Бялото братство. В същия квартал свои църкви вече имат Евангелската петдесятна, Евангелската съборна църква и Християнски център „Антиохия”. Отделно някои от евангелистките деноминации държат под наем помещения за събиране на паството им, главно в ромската махала. „Свидетели на Йехова” пък преди 4 г. бяха изгонени от офиса им до СУИЧЕ, но след като страстите поутихнаха, преди няколко месеца отново открито си сложиха върху витрината табелка с надпис „Зала на Царството Свидетели на Йехова”.

В същото време в Благоевград от много години се говори за нова църква в центъра на Благоевград, която да поеме потока от богомолците на големите християнски празници. Още от времето на екскмета Лазар Причкапов на пазара стърчат няколко железа, които трябваше да бъдат малък параклис, но в момента са само неугледно и грозно навесче.

За църквата, която трябва да се вдигне в новия парк „Македония”, пък все по-рядко се говори – за последно преди година контрата бе у Неврокопски митрополит Серафим, от когото се чакаше проектът на храма, обещан да бъде дарен от Гръцката православна църква, но в общината още не е представен такъв. Друг е въпросът дали мястото е най-удачното, като се има предвид отдалечеността му от центъра на града, липсата на места за паркиране и фактът, че от откриването на парка тук са се провели само 2 сватби и 2 музикални фестивала.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Преобладаващата част от благоевградските адвентисти са от ромски произход, затова се събират в наето помещение в махалата

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

2 Коментара

  1. Петър Христов

    “които още преди 11 години откриха в България …. и оттогава ударно открива в страната свои храмове.” Протестантската църква на адвентистите от седмия ден има над 100 годишна история в България, започваща още от 1891 година. Дядо ми е адвентист от 20-те години на 20. век, следвоенно време, и още тогава е заварил църква, пълна с искрено придържащи се към Библията християни. Християнството в България, а и в цяла Европа стагнира в последните десетилетия, народа е концентриран в ядене, пиене, коли, пари и забавления. И в откриването на нови храмове няма – уви – нищо ударно, били те православни, протестантски или католически.

    Отговор
  2. Соня Балева

    Тази статия е много неясна. Уж адвентистите от 7-я ден строят, а после се казва, че строят евангелисти. Или едното е верно, или другото. Явно авторът не е добре запознат дори с имената на организациите. Безотговорно е да се пише така пред цял свят. Внася се смут, объркване и настройки.

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *