Адвокатите окончателно избират ръководството си

В неделя адвокатите окончателно ще изберат новото си ръководство. 348 делегати от цялата страна трябва да попълнят състава на Висшия адвокатски съвет (ВАдС), Висшия контролен съвет и Висшия дисциплинарен съд.

Както „Лекс“ писа, още на първи тур за председател на ВАдС беше избран д-р Ивайло Дерменджиев, както и още петима членове на съвета – проф. Ангел Калайджиев, Ина Лулчева, Валя Гигова, Ели Христова и Красимир Краев. Всички те са от част от екипа, който подкрепи Дерменджиев за председател.

На втория тур трябва да бъдат избрани още 9 редовни членове на ВАдС и 10 резервни. От участниците в балотажа най-много гласове на първия тур получиха следните 19 кандидати за членове на ВАдС: Албена Пискова (161 гласа), Ценимир Братоев (158), Златимир Жечев (154), Нина Седефова (152), Димитър Вълчев (144), Бойко Ботев (142), Катерина Михайловска (136), Асен Георгиев (133), Красимира Иванова (127), Стефан Левашки (103), Иван Чолаков (97), Драгомир Димов (92), Йордан Цветанов (90, като кандидат за председател той получи 103 гласа), Стефан Гугушев (85), Петър Славов (84), Александър Кашъмов (83), Снежина Христова (81) и Светлана Проданова (72). От списъка на 19-имата с най-висок вот е изваден вече избраният за председател Ивайло Дерменджиев, който като кандидат за член на съвета получи 152 гласа на първи тур, а беше подкрепен да застане начело на адвокатурата от 176 делегати.

В неделя за трите още незапълнени места във Висшия контролен съвет ще се борят 11 души. На първи тур в него влязоха Валентин Бенатов и Николинка Мянкова. При първото гласуване след тях по вот се наредиха Димитринка Герганова (149), Милен Райков (146) и Иван Чолаков (87).

Миналата седмица беше избран и председател на Висшия дисциплинарен съд. Това е Илонка Райчинова. Във ВДС влязоха и Милен Ралчев, Стефка Влахова и Цветана Чуклева.

На втория тур за 11 места ще се борят 28 души. 11-имата, получили най-висок вот при първото гласуване, са Маргарита Рангелова (155), Георги Хорозов (152), Росен Воденичарски (149), Златина Георгиева (146), Марияна Попова (135), Георги Добрев (132), Ралин Попов (123), Валентин Иванов (87), Димчо Тодоров (81), Иво Стефанов (70) и Тихомир Горанов (64).

До момента няма жалби срещу решението за избраните на първи тур, а дали въобще ще бъде оспорено, ще стане ясно в понеделник, когато изтича 7-дневният срок за жалба. За акта на избирателната комисия за вота на втори тур ще тече нов срок.

По закон резултатите от изборите могат да оспорят само делегатите на Общото събрание на адвокатите от страната. Делото се гледа от Върховния касационен съд, а съставът трябва да председателства лично шефът му Лозан Панов. В процеса участва и главният прокурор, но за разлика от Лозан Панов, Иван Гешев може да прати свой заместник. Заседанието трябва бъде проведено в 14-дневен срок от постъпването на жалбата, а след още 14 дни трябва да има решение по нея.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *